Tak toto byl skutečně zápas hodný souboje o úplné čelo tabulky. Vedoucí volejbalistky Prostějova a průběžně druhé Šelmy svedly ve 20. kole extraligy žen ČR 2023/24 nadmíru kvalitní, divácky pohlednou i emočně nervydrásající řežbu, která fandy postupem času zvedala ze sedadel. Nakonec o fous zvítězil brněnský soubor, ale těsně poražený VK zůstal díky získanému bodíku v čele.

Hanačky se v nástupu do utkání vůbec nemohly prosadit útočně a rychle nabraly ztrátu 1:5. Stejný problém však vzápětí měly i soupeřky, tudíž se průběh okamžitě téměř vyrovnal (4:5). Domácí tým pak pokračoval v náporu a otočil na 10:8, načež pro změnu kontrovalo hostující družstvo (11:11). Ve zbytku úvodního dějství už bylo mnohem lepší vékáčko v čele se skvěle útočící Klárou Faltínovou a v poli bránící Michaelou Pállovou. Kvalitní hrou se přidaly i všechny jejich parťačky, tím pádem nevznikly žádné dílčí pochybnosti – 25:17.

Prostějovský mančaft navázal svou převahou také zkraje druhé části (4:2), ale Jihomoravanky potom výrazně přidaly jak ofenzivně, tak defenzivně. A bleskově obrátily na 6:9. O něco později odskočily ještě víc (8:9 - 8:12, 10:15), neboť děvčata v růžovém přestala skládat míče na zem. Sice se hned dostala z nejhoršího dotažením na 13:15, nicméně Šelmy tažené údernou Rosou Madsen dál předváděly vysoký level a v této pasáži dominovaly (16:22). Brzy bylo hotovo, tedy setově nerozhodně – 19:25.

Brněnskému kolektivu pomohl příchod střídající Simony Janečkové na palubovku, právě dvoumetrová čahounka ovládla start třetího dílu (0:5). Matušovovy svěřenkyně se znovu dostaly hodně dolů, aby bryskně odpověděly vlastním tlakem při servisu Veroniky Trnkové na 4:5. Pořád jim ovšem scházelo úspěšnější zakončení a rozjeté protivnice zůstávaly nahoře (5:8, 6:11). Naopak znejistělá parta kapitánky Simony Bajusz příliš chybovala, takový výkon nemohl na silnou oponenturu stačit. Teprve od stavu 12:18 se Prostějov více zvedl, během několika momentů dost snížil (17:19). Ale koncovku si přece jen pohlídaly mírně komplexnější Brňanky též zásluhou vynikajících zákroků Adély Chevalierové v poli – 22:25.

Přesto hanácká družina postupným zlepšováním chytila druhý dech a do čtvrté periody vtrhla jako vodní příval (6:2). Poté se dění na place poněkud vyrovnalo, když Vlkovy ovečky vzaly vedoucímu celku vítr z plachet neprostupnými bloky (8:7). Houpačku ve prospěch lídryň soutěže však okamžitě zhoupl velký úder maximálně vyhecovaného VK (14:8). Zanedlouho přišel další, ještě drtivější z 16:12 na 22:13. A šlo se do tiebreaku – 25:17.

Soudnou sadu otevřeli o poznání zdatněji oživení hosté (0:3). Leč ekipa PV se nenechala zahanbit, hbitě reagovala svými povedenými věcmi a tříbodovou sérií z 3:5 na 6:5. Oba sokové extrémně bojovali a makali, nabuzeným fanouškům nabízeli špičkový, zároveň vrcholně dramatický volejbal plný dlouhých výměn včetně jedné téměř nekonečné. Prostějovské lvice ji srovnaly na 11:11, nabranou energii přetavily ve slibný náskok 13:11, dokonce se prodraly k mečbolu (14:13). Jenže Šelmy jej odvrátily a pak nádherný mač samy na první pokus zavřely – 14:16 a 2:3.

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Michal Matušov – hlavní trenér VK Prostějov

„V první řadě gratuluji Šelmám k vítězství. Pro nás je to trochu nešťastná a smutná porážka, protože když prohrajete tak těsným rozdílem, vždy to hodně mrzí. Přesto musím holkám poděkovat, jakým způsobem bojovaly od začátku do konce. S takovým nasazením a bojovností jsem je v téhle sezóně snad ještě hrát neviděl, do zápasu daly absolutně všechno. Že nás teď trápí nějaké zdravotní problémy, je teď z mého pohledu druhořadé. Ukázali jsme totiž, že se umíme kousnout, což je největší pozitivum dnešního večera.“

Jaroslav Vlk – hlavní trenér Šelem Brno

„Věděli jsme, že domácí budou v oslabené sestavě a ne s takovou silou jako obvykle. Přesto hrál Prostějov velice dobře a bojovně, jeho mladé hráčky se na hřišti vůbec neztratily. Měly jsme trochu problémy s útokem, někdy se nám nedařilo ubránit. Ale postupně se to zlepšilo a diváci nakonec viděli velmi hodnotný sportovní zápas. V úplném závěru to bylo spíše o štěstí, bojovalo se stejně naplno z obou stran. S vítězstvím jsme spokojení, ale některé herní věci musíme řešit i zlepšovat, protože se chceme v play-off dostat co nejdál.“

 

 

VOLEJBAL

EXTRALIGA ŽEN ČR 2023/24 – 20. KOLO

VK Prostějov – Šelmy Brno

2:3 (17, -19, -22, 17, -14)

1. set: 25:17

2. set: 19:25

3. set: 22:25

4. set: 25:17

5. set: 14:16

Rozhodčí: Peloušek a Kubinec. Čas: 134 minut. Diváci: 350.

Sestava Prostějova: Bažó 14, J. Smolková 14, M. Smolková 4, Trnková 16, Bajusz 1, Faltínová 20, libero Pállová – Meidlová 4. Trenéři: Michal Matušov a Lubomír Petráš.

Sestava Šelem Brno: Šmídová 9, Silva 16, Benediktová 1, Madsen 17, Kelnárová 5, Širůčková 7, libero Chevalierová – Janečková 17, Mokrá. Trenéři: Jaroslav Vlk a Richard Adamík.