Dvě dlouhé strhující bitvy = deset těžce odbojovaných sad = tři tvrdě vyfárané body = perně uhájené čelo tabulky. Tato rovnice o čtyřech částech platila pro volejbalistky VK Prostějov ve druhé polovině uplynulého týdne, kdy jen dva dny po nelehkém derby obratu s Olomoucí (3:2) absolvovaly další, ještě náročnější pětisetový maraton proti Šelmám Brno. Nabušené soupeřky mohly porazit, ale i těsně smolná prohra 2:3 v úžasném zápasovém spektáklu jim přes logický smutek slušela.

Celý sobotní šlágr dvacátého dějství extraligy žen ČR 2023/24 byl jako na houpačce. Nejprve se ocitly nahoře Hanačky otočením vstupní sady z 1:5 na 25:17. Potom získaly navrch Jihomoravanky kontrolováním dalších dvou dějství (19:25, 22:25). Následně se domácí tým vrátil do stále špičkovějšího duelu dominancí ve čtvrté části (25:17), aby se v úchvatně bojovném i herně krásném tiebreaku propracoval k mečbolu. Ten hosté za stavu 14:13 zrušili a vzápětí svůj první proměnili na finálních 14:16.

Nešťastné podlehnutí samozřejmě znamenalo chvilkové prostějovské zklamání, leč za chvíli převážila hrdost na to, co vékáčko v oslabené sestavě bez dvou zraněných opor a se dvěma ještě neplnoletými mladicemi v sestavě předvedlo. „Holkám musím poděkovat, jakým způsobem bojovaly od začátku do konce. S tak obrovským nasazením a bojovností jsem je v téhle sezóně snad ještě hrát neviděl, do zápasu daly absolutně všechno,“ smekal klobouk navzdory o chloupek nepříznivému výsledku hlavní trenér VK Michal Matušov.

Jaký byl jeho pohled na herní obraz gradujícího mače? „My jsme velmi solidně ustáli přihrávku. Taky jsme do utkání vstoupili s určitou filozofií na útoku, což nám ze začátku vycházelo, ovšem soupeř na to postupně reagoval. Pak jsme se v útočné činnosti prosazovali trochu kostrbatěji. Přesto byla pro mě velice milým překvapením Julka Bažó tím, jak odvážně i úspěšně zakončovala středem sítě a pomáhala k sobě stahovat hostující blokařky pro smeče našich krajních hráček. Ty rovněž dávaly do dohrávání těžkých výměn veškeré odhodlání, což platilo pro celý náš tým,“ hodnotil Matušov.

Svěřenkyním vyjádřil absolutorium. „Holky dělaly stoprocentní maximum a opravdu vše, co mohly. Nakonec rozhodovaly drobnosti, klidně jsme nejtěsnějším poměrem mohli zvítězit my. Odejít po takové bitvě poraženi 14:16 v pátém setu je pochopitelně smutné, mrzí to. Ale tohle utkání se divákům muselo podle mého názoru nesmírně líbit, hlavně předlouhá výměna za stavu 10:11 v tiebreaku byl skutečně parádní volejbal,“ ohlížel se slovenský lodivod.

Jeho kolektiv tedy udržel extraligové vedení, na kontě má 48 bodů. Druhé Šelmy zůstávají zpět o dva punkty (46), třetí Liberec o tři (45), a téměř v kontaktu už je i čtvrtý Olymp Praha (41). Příště Prostějovanky narazí venku na severočeskou Duklu (sobota 3. února, 17.00 hodin). „Teď si musíme trochu odpočinout po deseti setech ve dvou dnech, přičemž osm z nich hodnotím velmi pozitivně. Od pondělí se pak začneme připravovat na další náročné utkání, abychom šli na Liberec dobře nachystaní,“ uvedl ještě Matušov.