Není to tak dlouho, co prostějovské volejbalistky hrály na půdě Liberce naposledy a před necelými dvěma týdny tam podlehly 2:3. Teď se vypraví pod Ještěd znovu, neboť je tam čeká v sobotu 3. února od 17.00 hodin duel 21. kola extraligy ČR 2023/24.

Ženy VK přitom mají s Duklou za poslední rok a čtvrt velice špatnou bilanci vzájemných soubojů. Zatím posledního vítězství nad ní dosáhly 10. listopadu 2022, od té doby už sedmkrát za sebou uspěly Severočešky! A hned tři jejich výhry nad vékáčkem patří do aktuální sezóny, v níž moravský tým padl dvakrát těsně 2:3 extraligově (doma i venku), a navíc ještě 1:3 u soupeře ve čtvrtfinále Chance Českého poháru.

Paradoxní přitom je, že v průběžné tabulce nejvyšší tuzemské soutěže jsou na tom Prostějovanky lépe. Se ziskem 48 bodů vedou, když nadstavbovou část otevřely navzdory oslabení o dvojici zraněných opor Karin Šunderlíková a Raquel Löff přemožením Olomouce 3:2 a nejtěsnější porážkou 2:3 od Šelem Brno. Podještědské družstvo je třetí se 45 nasbíranými body, z předchozího klopýtnutí 2:3 v Králově Poli se zvedlo hladkými triumfy 3:0 nad Přerovem i ve Šternberku.

Kolektiv manželské trenérské dvojice Libor Gálík, Dita Gálíková těží z kvalitativní šíře hráčského kádru, v němž jsou na nahrávce Taira Robins-Hardy (USA) a Anna Pragerová, na bloku Klára Vyklická, Kateřina Kvapilová a Thamiere de Mello (Brazílie), na univerzálu obávaná Nikola Kvapilová, na smeči Lucia Herdová (obě Slovensko), Diana Frankevych (Ukrajina), Lucie Šulcová či Viktoria Dvořáková, na liberu Lucie Kolářová a Adéla Démar (za svobodna Stavinohová).

Nejbližší sobotu půjde o to, jak dobře Hanačky zahrají v nekompletní sestavě a nakolik se jim podaří ubránit N. Kvapilovou, která je v předchozích střetech doslova ničila svými bodovými příděly. Nemluvě o tom, že severočeské protivnice mají výhodu dlouhé šňůry vzájemných vítězství. „Do těžkého zápasu musíme jít co nejlépe připraveni a s čistou hlavou, zbytečně nemyslet na minulost, věřit ve své schopnosti. Pak můžeme upět,“ nabádal hlavní kouč VK Michal Matušov.