Trápení prostějovských volejbalistek proti Liberci trvá, Dukla nad VK vyhrála už poosmé za sebou. Tentokrát ve 21. kole extraligy žen ČR 2023/24, když hostující ekipa zápasový šlágr parádně otevřela a s přibývajícím časem pak její výkon trvale klesal. Až se zrodil čtyřsetový triumf domácích opřený o stabilnější i komplexnější projev na hřišti.

Hned na začátku dala Julie Bažó dvě esa, Hanačky šly do velkého tlaku a nasadily k trháku 0:5. Zanedlouho následovala další bodová série, tentokrát při výborném servisu Veroniky Trnkové. Opakovaně skórovala útokem nová posila Milica Tošič, celý tým fungoval skvěle. A rozdíl rychle vzrostl až na 3:12. Potom se chvilkově vzpamatovaly chybující, do té doby naprosto zaskočené Severočešky (6:13). Leč vzápětí přišla na podání Klára Faltínová, aby dominance vékáčka pokračovala (6:19). V zahajovací sadě nebylo vůbec co řešit a zrodil se téměř jednociferný dílčí debakl – 11:25.

Příliš moc vyhrané sety jsou však zrádné, což se projevilo zkraje druhé části, kdy domácí družstvo okamžitě získalo náskok 3:0. Prostějovský výkon šel v porovnání s předchozím průběhem o sto procent dolů, liberecký naopak. Tradičně se rozjela Nikola Kvapilová a její tři smeče znamenaly zvýšení ze 7:5 na 10:5. Pak se ovšem Matušovovy svěřenkyně ve dvou postaveních hodně zvedly, výrazně dotáhly (11:10). I dál se držely na dohled, nicméně soupeřky neustále zůstávaly mírně vepředu a únikem z 18:17 na 21:17 rozhodly. Závěr si totiž pohlídaly, byť proměnily až třetí setbol – 25:22.

Ani vstup do třetího dílu hostujícímu kolektivu nevyšel (3:1), ale dokázal bryskně zareagovat obratem na 3:4. Liberecká družina si záhy vzala vedení zpět (6:5) a následujícím náporem znovu šla dost nahoru (10:6). Výběr VK v těchto nepovedených pasážích často chyboval, lacino poztrácené míče pak logicky scházely. Proto bylo rázem nutné se hrabat z ještě většího manka 15:9, což navzdory prostřídání sestavy nevyšlo. Naopak Dukla dál zvyšovala skóre (20:11) a špatně hrajícím Moravankám nedávala žádnou šanci – 25:18.

Teprve ve finiši se Simona Bajusz a spol. trochu chytily, bohužel ani to jim na startu čtvrté periody nepomohlo. Zase hned opakovaně inkasovaly v důsledku vlastních hrubek a bleskově se ocitly dole (4:1). K pozvednutí herní úrovně nepomáhalo Prostějovu nic, než přišla na servis Trnková. Náhlým vzepětím se podařilo srovnat z 9:5 na 9:9, jelo se nanovo, naděje žila. Nikoliv dlouho, neboť od cifer 12:12 zapnul podještědský mančaft vyšší obrátky (15:12) a zbytek střetnutí dostal plně pod svou kontrolu směrem k zaslouženému vítězství. Hosté v koncovce zcela odpadli – 25:17 a 3:1.

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Libor Gálík – hlavní trenér Dukly Liberec

„Začátek utkání byl bohužel z naší strany hrozný. Chtěli jsme pošetřit některé hráčky, za týden nás čeká pohár a máme hodně zdravotních problémů. Bohužel se nám ten úvod vůbec nevyvedl. Nakonec to byla dobrá generálka pro ten skoro základ, který se do zápasu musel dostat. Myslím si, že to byl nakonec výborný volejbal, a hlavně náš výkon. Hlavně jsem velice rád, že jsme předčili soupeře jak na bloku, tak v útoku. Nakonec velká spokojenost za výkon v těch třech setech.“

Michal Matušov – hlavní trenér VK Prostějov

„Gratulujeme Dukle k vítězství. Když jsme vytvořili na Liberec tlak servisem jako v prvním setu, tak jsme byli na koni. Potom došlo k prostřídání na hřišti. Přišla Niky Kvapilová, která ukazuje, jak důležitou osobou je pro své družstvo. Soupeř nás postupně začal tlačit servisem a my jsme měli horší příjem. Na druhé straně domácí zlepšili přihrávku a my jsme začali mít problém v obraně. Následně jsme měli potíže i s kontra-útokem a s dohrávkami. Dnes to bylo těžké, musíme pracovat dál.“