Herní i výsledkové klopýtání volejbalistek VK Prostějov v novém kalendářním roce již má své faktické důsledky. Naposledy prohrály sobotní hit na liberecké palubovce 1:3, tím definitivně ztratily zbytek svého bodového náskoku a z vedoucí příčky extraligové tabulky klesly na druhé místo, přičemž hrozí další propad pořadím. Pokud ve zbytku dlouhodobé části soutěže nezaberou.

Hanačky přitom pod Ještědem prožily ideální start do exponovaného duelu. Své protivnice doslova drtily a v úvodní sadě jim výtečným výkonem uštědřily nálož 11:25! „Když jsme vytvořili na Duklu tlak servisem jako v prvním setu, tak jsme byli na koni,“ komentoval famózní nástup svého týmu hlavní trenér vékáčka Michal Matušov.

Bohužel v dalším průběhu střetnutí z prostějovské převahy nic nezůstalo. Domácí celek se hodně zlepšil, hostující výrazně zhoršil, došlo tudíž k naprostému otočení vývoje. Druhá část byla ještě dost vyrovnaná 25:22, ale ve třetí i čtvrté měly Severočešky více navrch 25:18 a 25:17. A poměrem 3:1 tak VK zdolaly ve vzájemných soubojích už poosmé za sebou.

„Dukla prostřídala sestavu, na hřiště přišla Nikola Kvapilová a ukázala, jak důležitou osobou je pro své družstvo. Soupeř nás postupně začal tlačit servisem a my jsme měli horší příjem. Na druhé straně Liberec zlepšil přihrávku a my jsme začali mít problém i v obraně,“ nalézal Matušov konkrétní důvody obratu utkání.

Nakonec jej moravská skvadra ztratila ve čtyřech setech. „Následně jsme měli potíže také s kontra-útokem a s dohrávkami. Bylo to pro nás těžké, jen můžeme soupeři pogratulovat k vítězství,“ konstatoval Matušov bez vytáček. V zápasovém součtu vykázala Dukla převážně lepší statistiky: úspěšnost útoku 40:34 procentům, bodové bloky 11:10, úspěšnost přihrávky 36:36 procentům, esa 4:6, chyby celkem 25:26.

Z jednotlivých hráček měly všechny svěřenkyně mladého slovenského stratéga vynikající start do sledovaného mače, ovšem potom od druhého dějství střídaly dobré momenty se špatnými. A těch horších bylo víc. Nová srbská posila na univerzál Milica Tošič (17 bodů včetně 2 bloků, zakončení 39 procent, užitečnost +9) se stala nejčastěji skórující členkou svého mančaftu, leč také nemálo chybovala.

V extralize žen ČR 2023/24 tak převzaly vedení Šelmy Brno zásluhou přesvědčivé rozborky Olomouce 3:0. Prostějovanky jsou nyní druhé o bod zpět a jen díky lepšímu skóre před třetím Libercem, zatímco čtvrtý Olymp Praha na ně ztrácí již pouze čtyři body. A právě PVK bude příštím sokem vékáčka, do Národního sportovního centra PV přijede po soutěžní pauze 17. února. „Musíme pracovat dál,“ uzavřel Michal Matušov tím, co je zřejmé.