První duel po trenérské výměně a návratu Miroslava Čady na lavičku zvládly prostějovské volejbalistky spolehlivě. Ve 24. kole extraligy žen ČR 2023/24 porazily na vlastním hřišti Frýdek-Místek, ačkoliv ten hrál minimálně polovinu všech tří setů velice zdatně. Závěry však pokaždé ovládl favorizovaný VK, jenž tak přesně po půldruhém měsíci zvítězil za tři body i bez ztracené sady.

Do stavu 5:6 byl začátek střetnutí vyrovnaný. Potom dobře podávala Klára Faltínová, její parťačky na síti pomohly několika důraznými bloky a domácí tým otočil na 9:6. Jeho náskok pak střídavě osciloval mezi jedním a třemi body, solidně hrající soupeřky se držely na dohled. Až s blížícím se koncem zahajovací části Hanačky upevnily obranu, využitím nevynucených chyb hostujícího družstva více odskočily (17:16 – 20:16). A další průběh měly bezpečně pod kontrolou – 25:21.

Zkraje druhého dějství se vékáčko nechalo rozhodit neodpískaným autem výběru TJ, který šel do náporu a rychle obrátil z 1:0 na 1:4. První větší propad však favoritky záhy překonaly, aby si opětovným zlepšením hned vzaly vedení zpátky na svou stranu (7:6). Následující pasáž byla rovnocenná, Sokolky zase držely krok. Čadovým svěřenkyním se totiž moc nedařilo překonávat kvalitní defenzivu protivnic, jež odváděly velmi sympatický výkon. Teprve od skóre 16:16 se projevila větší herní síla VK, rozhodla čtyřbodová šňůra na 20:16 při servisu výborné Josefíny Smolkové. Celý prostějovský mančaft zabral a měl navrch – 25:19.

Úvod třetí periody ovšem přinesl úplně jinou písničku v podobě ostrého nástupu frýdecko-místecké družiny (0:3). I tentokrát sice domácí plejerky okamžitě dotáhly na 3:4, leč vzápětí opakovaně troskotaly na blokařské hrázi bojujících Severomoravanek. Ty nasadily do trháku (4:5 – 4:8), čímž sahaly po zdramatizování mače. Parta okolo kapitánky Simony Bajusz ale nic takového nedovolila. Naopak vystřihla bleskovou otáčku na 11:10, následně pokračovala v rapidně zlepšeném herním projevu (15:12). A střetnutí s podporou dělového smečovaného podání Milice Tošič bezpečně dotáhla do úspěšného konce – 25:18 a 3:0.

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Miroslav Čada – hlavní trenér VK Prostějov

„Za mě spokojenost, protože jsme po trenérské změně zatím nestihli společně s družstvem moc trénovat. Chvíli bude trvat, než si na sebe zase zvykneme, teď jsme všechno směřovali k dnešnímu zápasu, abychom jej zvládli. Což se povedlo, protože výkon všech našich hráček byl velice dobrý. Dobře jsme podávali, neměli žádné větší bodové újezdy v některých postaveních a dařilo se nám ubránit všechny protihráčky. Holky odvedly kvalitní týmový výkon, vyrovnaný ve všech činnostech.“

Alexandra Dedková – hlavní trenérka TJ Sokol Frýdek-Místek

„Určitě jsme sem jely s tím, že půjde o nesmírně těžké utkání. Prostějov potřeboval vyhrát, nejlépe za tři body po té předchozí horší sérii, kterou měl. Nicméně si myslím, že jsme odvedly velice pěkný výkon, i když tomu výsledky jednotlivých setů úplně neodpovídají. A prohrát 0:3 samozřejmě mrzí. Přesto bych svůj tým pochválila, v zápase byla k vidění spousta krásných akcí i dlouhých výměn. Bohužel jsme vždy v některém postavení dostaly sérii bodů, což rozhodlo.“

 

VOLEJBAL

EXTRALIGA ŽEN ČR 2023/24 – 24. KOLO

VK Prostějov – TJ Sokol Frýdek-Místek

3:0 (21, 19, 18)

Rozhodčí: Trumpeš a Ištvanech. Čas: 83 minut. Diváci: 280.

Sestava Prostějova: Trnková 9, Bajusz 1, J. Smolková 13, Löff 9, Tošič 10, Faltínová 16, libero Pállová. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Sestava Frýdku-Místku: Murillo 10, Fukalová 2, Doshkova 8, Agbolossou 15, Strušková 9, Dvořáčková, libero Kulová - Böhmová 2. Trenéři: Alexandra Dedková a Jiří Dedek.