Nejvydařenější duel za hodně dlouhou dobu s naprosto jasným výsledkem ve vlastní prospěch odehrály volejbalistky VK Prostějov ve středečním podvečeru na půdě KP Brno. Domácí družstvo tam předčily opravdu výrazným rozdílem a potvrdily, že se pod vedením ostříleného trenérského navrátilce Miroslava Čady celkově zvedají.

Hanačky získávaly kontrolu nad předehrávkou pětadvacátého extraligového dějství zejména výbornými nástupy do jednotlivých setů. Maximální koncentrací, z níž pramenil značný herní tlak, vždy rychle utekly do většího náskoku: v první sadě na 3:8, ve druhé na 1:7 a ve třetí na 2:7. „Povedly se nám začátky všech tří setů, potom jsme mohli hrát klidněji,“ kvitoval Čada bleskové starty svých svěřenkyň.

Ty pak navíc nenechaly Královo Pole vlastně nikdy přiblížit na menší bodový rozdíl, který by hrozil obratem jednoznačného vývoje. Protivnicím totiž neumožnily získat více než dvě výměny za sebou, jedinou výjimku tvořila čtyřbodová série Jihomoravanek ve třetím dílu z 9:21 na 13:21. Tedy ve chvíli, kdy už bylo střetnutí rozhodnuto.

„Stejně jako minule s Frýdkem-Místkem jsme se vyvarovali větších újezdů, pořád drželi Brno pod tlakem a zůstávali nahoře. Byla to velice dobrá práce od všech hráček, od celého týmu,“ chválil Čada. „Dařilo se nám hlavně na servisu a v útoku, ofenzivní sílu jsme rozložili na všechny hráčky. Naopak mladé družstvo KP špatně přihrávalo,“ viděl zkušený kouč klíčové rozdíly mezi oběma kolektivy.

Jeho slova dokládají zápasové statistiky, neboť vékáčko mělo pronikavě navrch veškerými činnostmi. Na příjmu (úspěšnost 29:45 procentům), v útoku (úspěšnost 28:37 procentům), na podání (esa 2:7), při obraně na síti (bloky 5:7) i z hlediska souhrnného počtu chyb (26:13).

Jak už bylo řečeno, rovnoměrně bodovaly všechny zakončující plejerky hostujícího mančaftu, tedy univerzálka Milica Tošič (11), smečařky Klára Faltínová (10) s Josefínou Smolkovou (8) i střeďačky Veronika Trnková (11) a Raquel Löff (9). Navíc nahrávačka Simona Bajusz skvěle tvořila hru a Michaella Pállová na liberu tradičně vynikala precizní defenzivou. Chytila se i v závěru střídající blokařka Julie Bažó.

„Jsem spokojený, holky zaslouží pochvalu,“ konstatoval Miroslav Čada s tím, že je však potřeba kvalitní výkony samozřejmě opakovat v každém dalším utkání.

 

VOLEJBAL

EXTRALIGA ŽEN ČR 2023/24 – 25. KOLO

KP Brno – VK Prostějov 0:3 (-17, -15, -15)

Rozhodčí: Olt a Vachutka. Čas: 80 minut. Diváci: 130.

Sestava KP Brno: Pelikánová 2, Kuníková 7, Körmendyová 3, Jelínková 12, Pavlíková 2, Hrušecká 4, libero Šmardová – Prchalová 5, Křižanovská, Matějková, Zapletalová 1, Chlupová. Trenéři: Erik Nezhoda a Luděk Grabovský.

Sestava Prostějova: Tošič 11, Faltínová 10, Trnková 11, Bajusz 1, J. Smolková 8, Löff 9, libero Pállová – Bažó 2. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.