Volejbalistky VK Prostějov jsou v letošním extraligovém play-off stále neporaženy a první prohru díky tomu uštědřily Liberci. Výsledkem 3:1 totiž získaly pro sebe úvodní duel semifinálové série, kterou tím pádem vedou 1:0. A navíc zrušily více než rok trvající prokletí vzájemných střetnutí s Duklou, jíž předtím podlehly osmkrát za sebou.

Vstupní mač druhého kola vyřazovací fáze se hrál na velikonoční sobotu odpoledne před televizními kamerami SPORTY TV. Hanačky jej otevřely famózně, když v zahajovací sadě parádním výkonem své protivnice doslova rozdrtily 25:14. „Začátek jsme měli perfektní, soupeře dostali pod velký tlak a všechno se nám dařilo,“ líbil se suprový odpich do důležité bitvy kouči vékáčka Miroslavu Čadovi.

I ve druhé části měly jeho svěřenkyně dlouho navrch (13:6, 16:11, 18:14, ještě 21:18), jenže doplatily na šestibodový výpadek v závěru. Pohotové Severočešky jej potrestaly obratem na 21:24, vzápětí srovnaly setový stav (23:25). „Hosté se zlepšovali a my jsme v té nevydařené pasáži udělali řadu různých chyb rychle po sobě,“ viděl Čada hlavní důvod zdramatizování vývoje.

Během třetího dílu se ale prostějovský mančaft vrátil k precizní soustředěné práci na vysoké úrovni, průběh tím znovu dostal pevně pod svou kontrolu (25:20). Ve čtvrtém pokračování pak podještědskému družstvu provedl to samé, co ono jemu ve druhém. Tedy otočení dlouho nepříznivého průběhu povedenou koncovkou. Ze 7:12 i 13:17 tak rázem bylo 19:19, následně 23:21 a vzápětí vítězných 25:22.

„Mám radost, že jsme i bez dlouhodobě zraněných Karin Šunderlíkové a Michaely Pállové dokázali zvrátit čtvrtý set a dotáhnout náročné utkání do úspěšného konce. Útočně tým táhla svými body dnes výborná Milica Tošič, velice dobrý výkon však odvedly úplně všechny členky naší sestavy. A právě kolektivní prací jsme Duklu předčili. Těžili jsme přitom z lepšího útoku i obrany, tlačili podáním,“ chválil Čada.

„Taky bylo zásadní, že jsme ustáli přihrávku, kde to skvěle šlo Pepině Smolkové a na liberu vše opět zvládla Pavla Meidlová, normálně smečařka. Holky ohromně bojovaly, vytáhly spoustu těžkých balónů v poli. A bylo vidět, že moc chtějí vyhrát. I když jsme v klíčovém čtvrtém setu dlouho ztráceli, nevznikla žádná panika. A v závěru jsme Liberec zlomili,“ rekapituloval ostřílený lodivod.

Fakt, že Prostějov táhl s podještědským celkem osmizápasovou šňůru porážek a v aktuální sezóně mu dosud podlehl ve všech čtyřech vzájemných špílech, prý trenérského barda nijak neděsil. „V play-off neplatí žádné takové série ani zákonitosti,“ pravil Miroslav Čada lakonicky a jak se ukázalo, tak i pravdivě. Uvidíme, co přijde v atraktivní sérii o postup do finále dál.