Rychle překonat zklamání ze semifinálové havárie a maximální soustředěností se okamžitě přešaltovat na závěrečné duely celé sezóny. Jedině toto pomůže volejbalistkám VK Prostějov pro nadcházející sérii o 3. místo v extralize žen ČR 2023/24 proti Olympu Praha, jež právě startuje. Celá se odehraje během tohoto týdne.

První vzájemný zápas je na programu již v pondělí 15. dubna od 18.00 hodin v Národním sportovním centru PV, druhý pak ve čtvrtek 18. dubna také od 18.00 hodin v české metropoli. Případný třetí mač by přišel na řadu v neděli 21. dubna (18.00) znovu na prostějovské půdě jedině za vyrovnaného stavu 1:1 na utkání, pokud by nebylo rozhodnuto. O bronz se totiž tradičně bojuje pouze na dvě vítězná střetnutí.

Oba soupeři přitom kousají smutek z vypadnutí v semifinále. PVK však měl na zahlazení negativních pocitů i na přípravu mnohem více času, neboť podlehl rozjetým Šelmám Brno hladce 0:3 na duely (po výsledcích 1:3, 1:3 a 0:3). Zatímco Hanačky svedly náročně dramatickou pětizápasovou bitvu s Libercem (3:1, 1:3, 1:3, 3:1, 0:3), na jejímž konci byl bolestný a stále ještě čerstvý krach před vlastními fanoušky.

Tam tedy vstoupí i do série útěchy, v jejímž finiši dostane jen lepší z družstev medailovou odměnu bronzové hodnoty. Pražský výběr přitom postrádal v závěru marného vzdorování silným Jihomoravankám mladou, leč klíčovou univerzálku Moniku Brancuskou kvůli zranění. Dalšími oporami kolektivu zkušeného trenéra Stanislava Mitáče jsou nahrávačka Nicole Šmídová, smečařky Eva Hodanová a Lucie Kalhousová, blokařka Pavla Šimáňová či libero Veronika Dostálová.

V základní části tohoto ročníku nejvyšší české soutěže vyhrál prostějovský tým nad Olympem všechny tři vzájemné špíly: 14. října doma 3:1 (19, 24, -22, 19), 2. prosince v hlavním městě 1:3 (19, -18, -17, -22) a 17. února opět v NSC 3:2 (20, -23, 19, -17, 8). Jeho roli favorita ovšem snižuje pokračující absence slovenských reprezentantek Karin Šunderlíkové a Michaely Pállové, nadále dlících na marodce.

„Není nám jedno, jestli skončíme třetí, nebo čtvrtí. Proto následovala po pátečním volnu sobotní příprava kondiční i volejbalová a v neděli herní trénink plus video, abychom na pondělní utkání s Olympem byli co nejlépe připraveni. A zahráli mnohem lépe než naposledy proti Dukle. Jestli bude pražský celek více odpočinutý? Záleží i na tom, v jakém zdravotním stavu ten který tým je. Pro nás by však neměl být problém se během čtyř dnů nachystat na to, abychom zabojovali o extraligovou medaili,“ řekl kouč vékáčka Miroslav Čada.