Obrovský smutek a zklamání zavládly u volejbalistek VK Prostějov po vypadnutí v semifinále extraligy žen ČR 2023/24. Důvodem bylo hlavně to, jak na vlastní palubovce odehrály rozhodující páté střetnutí série s Libercem, jemuž podlehly po velice špatném výkonu 20:25, 19:25, 20:25. A zápasově tak v součtu padly 2:3.

O poměru sil ve čtvrtečním večeru nejlépe svědčí fakt, že během prvních dvou sad neustále vedli jednoznačně lepší hosté, zatímco chybující a herně tápající Hanačky se kromě občasného snížení bodového manka na nic většího nezmohly. Až během třetí části šly částečným zlepšením konečně nahoru (7:4, 14:12), ale v závěru od stavu 17:16 opět upadly do celkové mizérie a jen přihlížely vítězné, současně postupové euforii Dukly.

„Náš výkon dnes nebyl vůbec dobrý. Ani jedna hráčka neudržela svůj standard, měli jsme problémy ve všech činnostech včetně blokování a zejména útoku, který byl z naší strany velice slabý. Naopak soupeři se všechno dařilo a skvěle jej táhla rozdílová hráčka Nikola Kvapilová. I když jsme se na ni připravovali, tak jsme ji neubránili. Byť hosté neměli zdaleka vždy přesně přihráno, ona to brala v útoku na sebe. A ukázala rozdíl mezi sebou a všemi ostatními univerzálkami v české lize,“ hodnotil kouč vékáčka Miroslav Čada.

Ano, právě Nikola Kvapilová svými 28 body při téměř padesátiprocentní úspěšnosti zakončení čněla nad ostatními aktérkami stěžejního duelu jako mrakodrap, její opakovaně drtivé smeče dávaly razítko na severočeský průnik do titulového boje. Jaký to rozdíl v porovnání s krutým soužením prostějovského účka Milice Tošič, jež skórovala pouze třikrát a ze sedmnácti útočných pokusů neuspěla ani jednou...

K jejímu selhání se navíc přidala spousta jiných nedostatků na straně domácího družstva, které v maximálně důležitém mači vybouchlo. Proto ho už nepříjemně brzy čeká série o bronz proti Olympu Praha, jejíž úvodní zápas je na programu v pondělí 15. dubna od 18.00 hodin v Národním sportovním centru Prostějov.

„Není nám jedno, jestli skončíme třetí, nebo čtvrtí. Proto následuje po pátečním volnu sobotní příprava kondiční i volejbalová a v neděli herní trénink plus video, abychom na pondělní utkání byli co nejlépe připraveni. A zahráli mnohem lépe než dnes,“ plánoval Čada. Co větší odpočatost PVK? „Záleží i na tom, v jakém zdravotním stavu ten který tým je. Pro nás by však neměl být problém se během čtyř dnů nachystat na to, abychom zabojovali o extraligovou medaili,“ věřil Čada.