V obrovské drama se postupně vyvinulo druhé utkání série o 3. místo v extralize žen ČR 2023/24. Pražský Olymp svedl na vlastním hřišti zcela vyrovnanou partii s prostějovskými volejbalistkami, které po dvou a půl hodinách nesmlouvavého boje zvítězily nejtěsnějším poměrem 3:2. A premiérově v klubové historii tak ukořistily bronzové medaile!

Mizerně vstoupily Hanačky do střetnutí. Hned si nechaly dát eso, bodový blok i smeč a samy chybovaly v útoku, čímž se mnohem nabuzenější domácí tým rychle ujal vedení 4:0. Vzápětí to bylo už 6:1, teprve pak se hráčky vékáčka vzpamatovaly. Aby výrazným zlepšením úplně všeho manko záhy téměř dotáhly (8:6) a pak při ostrém podání Simony Bajusz skóre dokonce otočily (10:7 – 10:11). Soupeřky postavily na nohy dvě prasátka na servisu Lucie Kalhousové, i díky nim zvládly vlastní obrat z 13:15 na 17:15. Od té chvíle Olymp vedení nepustil, stačilo mu trestat spoustu prostějovských nevynucených chyb – 25:23.

Výkon favoritek v zahajovací části byl většinově horší, proto ji ztratily. Po vyrovnaném úvodu druhé periody (3:3) se více chytily únikem na 3:6 při smečovaném podání jinak trápící se Milice Tošič. Další podobný minibrejk se povedl zanedlouho (5:7 – 5:10), moravská parta postupně nabírala pevnější herní tafalex pod nohama. Útočně se nejvíce dařilo Josefíně Smolkové a razantní týmový progres nastal především obranou, když blokařsky řádila hlavně Veronika Trnková (6:14). Skoro polovina slibného náskoku se sice novým propadem bleskově rozplynula (10:15), ale víc přiblížit se potom pražský výběr nedokázal, závěr proběhl v klidu – 19:25.

Začátek třetího dílu byl zase poněkud kostrbatý, nicméně zvedla se Tošič a její body pomáhaly držet krok. Hořel naprosto rovnocenný boj, než PVK pod rostoucím tlakem Čadových svěřenkyň několikrát zachyboval a ze 7:7 vznikl rozdíl 9:12. Stačilo nicméně dílčí zaváhání na opačné straně sítě, aby náhle obrozené družstvo z metropole šlo pěti získanými výměnami za sebou nahoru (14:12). Prostějovu mohl přijít tento výpadek draho, leč nepřišel. Od nepříznivých čísel 19:16 totiž naplno zabral a vynikajícím finišem s notným přispěním Kláry Faltínové dramatickou sadu zachránil – 23:25.

Hanácký mančaft tedy dělil jediný set od zisku bronzu, na což však Mitáčovy ovečky reagovaly intenzivním startem do čtvrtého dějství (3:3 – 6:3). Důležité bylo, že kolektiv kapitánky Simony Bajusz za dané situace nijak nepanikařil, zůstával trpělivý. A poměrně brzy manko smazal (10:7 – 10:10). Okamžitě ale nabral další zásek na 13:10, čímž se vlastně nic nezměnilo. Teprve následující šňůra tří bodů vékáčka vrátila na plac vyrovnanost (15:12 – 15:15), načež Moravanky pokračovaly v ofenzivě na šancovních 16:18. Jenže houpačka hned poslala vzhůru pro změnu Olymp (22:20), který si s přehledem pohlídal koncovku – 25:21.

Gradující drama tak musel rozhodnout tiebreak. V něm rozjeté Pražanky bryskně šly na 2:0 a 3:1, ovšem hosté vzápětí srovnali (3:3), pak ještě jednou (5:3 – 5:5). Byla to prostě nervydrásající přetahovaná, kterou klíčově ovlivnila střední pasáž soudné poslední části. Parádně servírující Raquel Löff a spol. perfektním vzepětím obrátily ze 7:6 na 7:12, aby úplný závěr předlouhého mače navzdory velkým komplikacím (12:13) přece jen dovedly s vypětím všech sil k medailovému vyústění – 13:15 a 2:3! (son)

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Stanislav Mitáč – hlavní trenér Olympu Praha

„Utkání bylo pohledné, přišlo hodně diváků, což mě nesmírně těší. Holky se praly, i když tam bylo mnoho chyb, ale na druhou stranu i super výměny. V některých fázích se nám nedařilo ubránit hostující smečařky, nejdříve Kláru Faltínovou a ke konci Pepinu Smolkovou. Soupeř se měl v těch těžkých chvílích vždy o koho útočně opřít. Přes porážku musím holky pochválit a jsem s dnešním výkonem spokojen.“

Miroslav Čada – hlavní trenér VK Prostějov

„I přestože se hrálo o třetí místo, tak před zaplněnou halou v super atmosféře. Mělo to grády a určitě to bylo zajímavé utkání, i když přineslo chyby. Celkově vyrovnaný zápas, ačkoliv jsme statisticky vyšli ve všech ukazatelích lépe. Nadšený soupeř využíval každé naší chyby, a proto to bylo tak těžké. Jsem moc rád, že nemusíme hrát třetí utkání a potvrdili jsme roli favorita.“

 

VOLEJBAL

EXTRALIGA ŽEN ČR 2023/24 – O 3. MÍSTO, DRUHÝ ZÁPAS

Olymp Praha – VK Prostějov

2:3 (23, -19, -23, 21, -13)

Konečný stav série: 0:2.

Rozhodčí: Činátl a Dušek. Čas: 147 minut. Diváci: 170.

Sestava Olympu: Hodanová 12, Gajdová 11, Brichtová 13, Kalhousová 19, Šimáňová 14, Šmídová 5, libero Dostálová – Průšová 4, Vlčková 1, Žáková. Trenéři: Stanislav Mitáč a Lukáš Miček.

Sestava Prostějova: Bajusz 6, J. Smolková 19, Trnková 12, Tošič 16, Faltínová 18, Löff 14, libero Meidlová. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

„Jsem moc rád, že nemusíme hrát třetí utkání a potvrdili jsme roli favorita.“

Miroslav Čada, hlavní trenér Prostějova