Pořádně živo bylo o uplynulém víkendu v Konici. Zdejší chovatelé uspořádali už 60. ročník výstavy drobného zvířectva. I když, drobného..., někteří králíci by svými rozměry mohli závodit pomalu se středně velkými psy! A totéž platilo o slepicích. Nebylo to však jen o velikostech. Chovatelé toho samozřejmě zkoumají více, třeba u králíků oči, slechy nebo srst, u holubů peří. Kromě toho zde byly k vidění také slepice a tradičně bokem byli takzvaní exoti, v tomhle případě zebřička, papoušci a andulky.

Jedna „položka“ vystavovatelům a chovatelům v bohaté nabídce přesto chyběla. „Husy letos nemáme, ani kačeny, nikdo je nedodal,“ posteskl si za pořadatele Pavel Páleník. Podle jeho slov bylo méně drůbeže i holubů. Naopak počet králíků oproti tradicím ještě vzrostl. „Vyhlášeným vítězem je znovu pan Šín se svými králíky. Jsou tady ale celkově moc pěkné kousky,“ poznamenal Páleník při procházení mezi klecemi, ze kterých přitom lezly čumáky nebo zadky jejich obyvatel. Ti si samozřejmě hned získali většinu návštěvníků, zejména děti.

„Byli jsme tu loni i předloni. Chodím sem s dětmi, ne že bych rozuměl zvířectvu. Děti si to zde rády projdou. Loni si koupily masožravé rostlinky. A zaskáčou si na hradě, dají si makrelu. Je zde pohoda,“ hodnotí Jakub Odehnal, jeden z četných návštěvníků.

Lidé přitom ani letos na výstavu nezapomněli. I v neděli odpoledne, dvě hodiny před jejím koncem přicházeli další a další návštěvníci. „V sobotu nás překvapil nával lidí, to jsme ani nečekali. Oproti loňsku dorazilo více návštěvníků. Každý rok jich chodí víc a víc,“ utrousil Páleník.

Většinou celé rodiny neodradila ani nepříznivá předpověď počasí. Aby taky ne: k vidění bylo mnoho zajímavých plemen, s nimiž se běžný člověk, nechovatel nesetká. „Hodně obdivují hedvábničky. Tento chovatel je nemá kroužkované a má je křížené. Ale je to takové krásné, chlupaté, tak to zaujalo. A pak obrovské slepice., ale ještě zaujaly sebritky,“ prozradil Pavel Páleník. Samozřejmostí bylo bohaté občerstvení. A klasikou už jsou i projížďky na koni. „Zase tolik akcí zde není. Za tuhle jsme tak o to víc rádi,“ usmál se Jakub Odehnal.