Gastronomie patří k oborům, které obrovsky zasáhla koronavirová krize. Po několikaměsíčních lockdownech nedosáhla stravovací zařízení ani na část podpor, a tak dokonce některá z nich zanikla. Ti ostatní, kteří nepříznivou covidovou pandemii zvládli, se potýkají s nedostatkem kvalitního personálu a byli nuceni podražit.

 

Hospodští a restauratéři se ještě nedokázali znovu pořádně probrat z několika uzavření svých podniků. Tržby za poslední rok nebyly nijak slavné a navíc jim i teď chybí hosté. Češi se během různých karantén naučili stravovat převážně doma, a tak se do restaurací nehrnou.

Inu není se ani čemu divit. Ruku v ruce s rozvolňováním jde totiž i zdražování. To je nepříliš oblíbený trend, který je viditelný v každém odvětví, gastronomii nevyjímaje. Cena jídel šla nahoru, v některých případech až o pětinu. Provozovatelé zkrátka musí reflektovat zvýšené náklady na vstupu. To se samozřejmě projevuje zvýšením ceny, případně úpravou nabídek na jídelních lístcích. Podnikatelé v gastronomii, se nyní potýkají také s nedostatkem zaměstnanců, kterých bylo už před covidem málo. Chybí hlavně kvalitní personál, který během několika uzávěr často zcela změnil obor a mnohdy nemá chuť se znovu vracet. „Když už se vrátit chtějí, nebo o tom alespoň uvažují, řeknou se takové finanční nároky, že si to raději udělám sám. Jinak bych totiž nevyšel už vůbec,“ svěřil se Večerníku jeden z prostějovských restauratérů. „Můj kuchař mi řekl, že se vrátí, ale chce čtyři sta korun, což je více jak čtyři tisíce na den! Se zbláznil, ale nemám jinou možnost a nikoho jiného, tak jsem mu to zpočátku dal. Je pak jasné, že jídlo se muselo zdražit,“ přidal se provozovatel menší restaurace na okraji města, který si nepřál být jmenován.

Jedním z hlavních důvodů této situace je nejistota. Nikdo není schopen garantovat, zda se restaurace znovu neuzavřou. Druhým změna životního stylu, kdy u leckoho dlouhé směny, víkendové služby či pobyty v práci o svátcích vystřídal pravidelný režim pondělí až pátek ve fabrice, a to dokonce za více peněz. „Ano, je to tak. A to se pochopitelně rodině líbí po všech stránkách a není tak důvod vracet se zpátky k té otročině,“ řekl Večerníku Martin, bývalý kuchař jedné z restaurací v centru Prostějova. „A nemusím se otravovat s nepříjemnými lidmi,“ dodal potutelně.

Z pohledu konzumenta zdražování a zároveň zhoršení služeb je dost nepříjemná kombinace. Lidem návštěvu restauračních zařízení nezlehčují ani nová pravidla pro vstup do vnitřních i venkovních prostor. Návštěvník musí disponovat testem provedeným v testovacím centru, v některých případech je možné nechat se otestovat přímo na místě. Platí také, že se lze prokázat certifikátem o provedení očkování nebo prodělaném covidu. V případě testů je stále aktuální, že antigenní test platí 72 hodin, PCR test sedm dní.

 

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a GASTRO vychází jako součást tištěného vydání