Tohle tedy vůbec nedopadlo dobře! Přestože jsme ještě začátkem týdne avizovali, že slavnostní rozsvícení vánočních stromů se bude v Němčicích nad Hanou, Plumlově či Konici konat, vzrůstající čísla nakažených covidem-19 nakonec změnila vše. Vzhledem k tomu, že od pátku začal platit v ČR nouzový stav, rozhodli se organizátoři veřejného rozsvícení stromů tyto venkovní akce s programem pro jistotu zrušit.

 

 Přestože celostátně bylo nařízeno „pouze“ zrušení vánočních trhů, organizátoři rozsvícení vánočních stromů v městech i obcích Prostějovska nakonec stejným způsobem rozhodli i o osudu těchto akcí. „Sice by to šlo uspořádat, ale za současné situace to není vhodné,“ komentoval koncem uplynulého týdne rozhodnutí zrušit naplánovaný program u příležitosti veřejného rozsvícení vánočního stromu v Konici zdejší starosta Michal Obrusník. Ve městě přitom měli k této příležitosti na první adventní neděli připravený například koncert spřízněných kapel A. M. Úlet s The Addams Sisters či skupiny Noproblem.

O zachování programu svých „Andělských slavností“ dle vlastního vyjádření bojovali až do posledního okamžiku v Plumlově. I tam se však nakonec rozhodli nevystupovat z řady. „Stále jsme hledali cesty, jak bychom mohli akci pro děti uskutečnit. Vše jsme pečlivě konzultovali i s krajskou hygienou. Po vyhlášení nouzového stavu jsme se však rozhodli program zrušit,“ konstatovala smutně starostka Gabriela Jančíková s tím, že koncert skupiny Putyk acoustic rock a vystoupení dětí z místní ZUŠ nahradilo pouštění koled z městského rozhlasu.

Nejinak tomu bude i v případě Kostelce na Hané, kde je každoročně rozsvícení stromu spojeno s Mikulášskou nadílkou. Ta by se pravděpodobně konala nadcházející neděli 5. prosince. Jenže ani to vzhledem k epidemické situaci nechtějí riskovat. „Máme u nás přes sto nakažených, což není vůbec málo. Pokud to zdraví všech zainteresovaných dovolí, pak bychom jako náhradu opět rádi vytvořili vánočně laděnou výzdobu před radnicí,“ vysvětlil starosta Kostelce na Hané František Horák.