Ze základní části UNIQA extraligy ČR 2021/22 zbývá ženám VK Prostějov odkrojit už jen poslední zápasový dílek – a to maximálně atraktivní, navíc za vrcholícího předvánočního času. V sobotu 18. prosince od 17.00 hodin jím bude střetnutí 18. dějství soutěže na hřišti UP Olomouc.

Když se oba týmy krajských rivalek utkaly na státní svátek 28. října zatím naposledy, vékáčku v Národním sportovním centru PV citelně chyběla první nahrávačka Simona Bajusz. Přesto s favoritkami svedlo hodně vyrovnanou bitvu, leč nakonec vedoucí k hostujícímu obratu na výsledných 1:3 (21, -18, -24, -19).

Teď bude mít výhodu domácího prostředí úpéčko, které navíc šlo poslední dobou výkonnostně nahoru. Z uplynulých devíti extraligových soubojů ztratilo jen dva (Ostrava 1:3, KP Brno 2:3), až do sobotního těsného podlehnutí Královu Poli táhlo třízápasovou šňůru vítězství včetně pokoření silného Liberce 3:0 a podobně suverénních triumfů u Šelem Brno i na Olympu Praha.

Tím se svěřenkyně Martina Hrocha dostaly na čtvrté místo průběžné tabulky. Prostějovské lvice jsou páté o dva body za olomouckým kolektivem, jenž spoléhá na početnou cizineckou legii. Zahraniční akvizice tvoří kromě libera Denisy Kulové celou základní sestavu, jsou jimi nahrávačka Lara Štimac, univerzálka Elena Babič, smečařky Jéssica Silva a Zuzana Šepelová plus blokařky Aleoscar Blanco s Viktorií Mostsitskou.

„Nejen podle výsledků je znát, že se Olomouc poslední dobou hodně zlepšuje. V daném složení se asi potřebovala víc sehrát a sžít, teď tvoří velmi kvalitní družstvo tažené především bosenským účkem Babič a venezuelskou střeďačkou Blanco. Proto je zřejmé, že nás čeká moc těžké utkání na hřišti rozjetého soupeře, kterému se daří. Také nám se ale většina předchozích zápasů povedla, není tedy důvod se něčeho bát. Budeme bojovat, jakýkoliv bodový zisk půjde považovat za dílčí úspěch,“ řekl hlavní kouč volejbalistek VK Miroslav Čada.

A ještě jedna perlička na závěr. Důležité sobotní derby o co nejlepší postavení v horní polovině ligové tabulky (vlastně přímý střet o čtvrtou pozici) se stane úvodním dílem vzájemného trojboje, neboť nadcházející protivníci na sebe po Novém roce narazí i ve vzájemném čtvrtfinále Českého poháru. Fandové, máte se na co těšit!