Už při únorovém zasedání se prostějovští zastupitelé dozvěděli z úst náměstkyně primátora a předsedkyně správní rady obecně prospěšné společnosti Národní dům Prostějov o závěrech policejního vyšetřování v kauze finančního manka, které měl způsobit bývalý ředitel Národního domu Jiří Hloch. A nejednalo se o žádnou maličkost, Hloch po svém odvolání z funkce nechal v pokladně manko ve výši zhruba jednoho milionu korun. Policie ovšem v tom žádný trestný čin neshledala a případ odložila. Celá kauza se znovu probírala minulé úterý v obřadní síni radnice.

 

„Ze zprávy, kterou jsem poslala všem zastupitelům, vyplývá, že Policie České republiky vyšetřování tohoto případu odložila. Jakmile nás policie seznámila s výsledkem svého šetření, uložili jsme advokátní kanceláři Ritter - Šťastný, aby připravila podklady pro vymáhání škody občansko-právní cestou. Tento způsob vymáhání škody navrhla i sama policie, podle které údajně nebyl překročen limit škody jeden milion korun,“ uvedla již v únoru letošního roku Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov), náměstkyně primátora a předsedkyně správní rady obecně prospěšné společnosti Národní dům Prostějov.

Minulé úterý se konalo další jednání zastupitelstva a komunální politici se dožadovali nových informací, jak celá kauza pokračuje. „Během března proběhlo velké jednání mezi správní i dozorčí radou Národního domu se zástupci advokátní kanceláře Ritter - Šťastný a také zástupci daňové kanceláře Vaclík. Kompletně jsme rozebrali zprávu Policie ČR a musím konstatovat, že s mnohými jejími závěry se neztotožňujeme! Policejní zpráva nám dokonce říká, že škoda nepřesáhla jeden milion korun. My teď připravujeme novou žalobu, protože závěry policie jsou v lecčems nepravdivé. Věříme, že se musíme bránit tímto způsobem,“ uvedla aktuální stav Milada Sokolová.

Jak už dříve Večerník uvedl, podle mnohých zastupitelů může bývalý ředitel Národního domu za finanční nesrovnalosti v účetnictví ve výši až jednoho a půl milionu korun. Policie ovšem při vyšetřování tohoto případu zpronevěry na nic takového nepřišla... Opoziční zastupitelé se ovšem minulé úterý logicky ptali, proč magistrát nebo správní rada Národního domu nepodali proti výsledkům policejního šetření odpor. „Neříká se mi to jednoduše, ale zástupce právní kanceláře nepracoval tak jak měl a byl tedy vyměněn,“ vysvětlila Sokolová.

Kauza vysokého manka v Národním domě údajně způsobeným bývalým ředitelem Hlochem tedy ještě nekončí. Po nové žalobě ze strany města se budou policisté do případu muset zase „obout“.

 

 

Exkluzivní zpravodajství z 30. jednání prostějovského zastupitelstva najdete v tištěném vydání Večerníku, které vychází v pondělí 11. dubna