Dalo se to čekat. Společnost Elmo-plast působící v Alojzově byla uplynulé úterý zatím nepravomocně odsouzena za pokus o daňový podvod. Společnost má dle rozsudku na náhradě škody zaplatit 200 tisíc korun, její jednatel Ivo Martínek pak dalších 100 tisíc korun. K podmíněnému trestu byl odsouzen také ekonom společnosti Miloslav Řehulka. Ve hře byl dokonce i možný zákaz činnosti, k němuž však předseda senátu Petr Vrtěl nakonec nepřikročil.

Elmo-plast z malé obce, kde trvale žije zhruba 230 obyvatel, prošel v uplynulých letech bouřlivým rozvojem. Od počátku se zaměřil na výrobu plastových potrubí pro vodovody a kanalizace. Ve svém oboru patřil mezi špičku nejen v republice, ale i v Evropě a postupně expandoval. O to překvapivější bylo, když se společnost již v roce 2017 nečekaně dostala do insolvence.

Z insolvenčního rejstříku vyplývalo, že pohledávky 41 věřitelů tehdy činily závratných 695 milionů korun. Velice brzy však insolvenční správce nařídil reorganizaci a společnost mohla i nadále vyrábět. Objem výroby přitom stále zůstával ve výši minimálně 25 milionů korun měsíčně.

Už v polovině března však problémy Elmo-plastu dospěly až k prostějovskému soudu. Jeho jednatel Ivo Martínek byl obžalován z trestného činu krácení daně, k němuž měl využít své vlastní firmy. Státní zástupce Jaroslav Miklenda jej obvinil z toho, že opakovaně uplatňoval odpočet DPH u něčeho, na co neměl nárok. K tomu využil právě „svého“ Elmo-plastu, krýt jej měl také ekonom společnosti Miloslav Řehulka. Na celé čachry s účetními doklady upozornili zaměstnanci finančního úřadu. Pokud by se tak nestalo, způsobil by Ivo Martínek státu škodu ve výši přesahující milion korun. K tomu však díky zásahu ze strany „finančáku“ nakonec nedošlo.

 

Padly peněžité tresty

 

Po podrobném dokazování padl v úterý 31. května rozsudek. Obžalovaní Ivo Martínek, Miloslav Řehulka a společnost Elmo-plast byli uznáni vinnými v jednom z celkem dvou žalovaných skutků. „Soud konstatoval, že v tomto případě doklady předložené finančnímu úřadu neodpovídaly realitě a byly obžalovanými dodány za účelem neoprávněného vylákání nadměrného odpočtu DPH,“ vysvětlil státní zástupce Jaroslav Miklenda.

V případě druhého skutku však soud obžalované zprostil obžaloby. „Senát v tomto případě vzal v potaz, že obžalovaní jednali na základě poskytnutých rad advokáta, což on sám u soudu dosvědčil. Tudíž odpovědnost za čin přešla na něj,“ vysvětlil předseda senátu Petr Vrtěl.

Jednatel Elmo-plastu Ivo Martínek byl tedy odsouzen k dvouletému trestu vězení, který mu byl podmíněně odložen na dva roky. Kromě toho má na náhradě škody zaplatit částku 100 tisíc korun. Společnost Elmo-plast pak částku 200 tisíc korun. „Senát přihlédl k faktu, že jednáním obžalovaných měla být způsobena finanční újma státu. Polehčující okolností však bylo, že Ivo Martínek daň nakonec řádně zaplatil,“ vysvětlil Petr Vrtěl.

 

Ekonom přiznal vinu

Nejlépe z celé záležitosti vyšel obžalovaný manažer Miloslav Řehulka, kterému soud nadělil roční podmínku s dvouletým odkladem. „V tomto případě jsme u obžalovaného zohlednili jeho prohlášení viny,“ upozornil Petr Vrtěl.

Rozsudek dosud není pravomocný a obě procesní strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání.

Jak už Večerník upozornil, není to však v případě Elmo-plastu rozhodně vše. Stejná společnost u Krajského soudu v Brně čelí další trestní žalobě. Viněna je tentokrát z dotačního podvodu a poškození práv EU. Způsobená škoda by se v tomto případě měla šplhat až ke 20 milionům korun. Ve věci již v květnu proběhlo první hlavní líčení, dá se však předpokládat, že rozsudek padne nejdříve o prázdninách.