Skoro všichni si myslíme, že to máme v životě těžké, někteří z nás to však mají prostě těžší. Kromě zdravotních komplikací mohou narazit také na lidi, kteří se ukážou být úplně jinými, než se původně zdálo. To je i případ ženy, jež vychovává dítě Libora Ištoka (30).

Nejenže se její bývalý partner s dcerou nestýká, od října 2021 ani nehradí alimenty. Kvůli tomu byl uplynulé úterý 25. července obžalovaný u prostějovského soudu, k němuž se však ani neráčil dostavit.

Liboru Ištokovi bylo na sedmiletou dceru vyměřeno výživné ve výši 2,5 tisíce korun. Nevysokou sumu však nehradí. Jeho bývalá partnerka tak na něj podala trestní oznámení a celá věc skončila u soudu. „Od října 2021 mi dosud neposlal ani korunu. Do té doby platil, pouze jednou měl výpadek, ale dlužnou částku nakonec uhradil,“ vypověděla žena z Prostějova, podle níž se otec s dcerou nijak nestýká.

„Holku chtěl vidět naposledy v době, kdy začínala platit přísná proticovidová opatření. Nakonec to nevyšlo. Od té doby se ozve tak jednou za půl roku smskou nedávající smysl. Naposledy to bylo letos v lednu,“ dodala žena, která žije v domě své maminky, jež po mozkové mrtvici vyžaduje celodenní péči. „Starám se o ni, takže do práce jít nemohu. Jako opatrovník byl ustanoven můj bratr, který vše vyřídil a měsíčně mi posílá 15 tisíc korun,“ objasnila svoji obtížnou situaci žena, jíž život zkomplikovaly i dluhy z minulosti. „S bývalým partnerem jsme si vzali půjčku ve výši 370 tisíc, ta ale padla na jeho neúspěšné podnikání. On se o to nestaral a já splácela 7,5 tisíce měsíčně, nyní je to o tři tisíce měsíčně méně. Naštěstí by úvěr už měl být brzy splacený,“ vysvětlila těžce zkoušená žena, která má maturitu ze „zemědělky“.

Sám obžalovaný se k soudu neobtěžoval, dokonce se ani neomluvil. Přestože mohlo být hlavní líčení konáno v jeho nepřítomnosti, vše zkomplikoval fakt, že měl být nedávno odsouzen v Brně, kde žije. Jelikož rozsudek zřejmě ještě není pravomocný, nemohlo padnout rozhodnutí ani v případě prostějovského soudu. I proto bylo hlavní líčení odročeno na září.