Kolonií kočičích bezdomovců, která se usídlila na ulici Jana Zrzavého a v jejím okolí, se Magistrát města Prostějova zabývá dlouhodobě.  Spolu se spolkem Mourek řeší odchyty a následnou kastraci. Stále se ale potýká s lidským elementem. Někteří obyvatelé sídliště totiž nerespektují prosbu výše zmíněných, aby se tuláci krmili pouze na jednom místě, určeném k odchytu. Do lokality se proto v minulém týdnu opět vypravila náměstkyně primátora Marcela Župková, aby se se členy společenství vlastníků dotčené lokality dohodla na dalším postupu.

 

Setkání se zúčastnili i zástupci spolku Mourek Prostějov a dobrovolnice, která kočky na daném místě krmí a odchytává do odchytové klece. „Od konce loňského léta se podařilo odchytit celkem sedm koček, pouze jediná, která byla příliš divoká, se po kastraci vrátila zpět. Šest jich bylo adoptováno,“ vysvětlila předsedkyně spolku Jana Seifriedová. 

Může se stát, že je zvíře vrácené do lokality odchyceno znovu, proto se po kastraci značí tetováním do ucha. „Bohužel se přístřešky s krmením na sídlišti objevují neustále. Řešili jsme hlavně pořádek a místo na odchyt a po domluvě opět vyvěsíme výzvu, aby lidé sami kočky nekrmili. Dohodli jsme se, že zatím budeme cestou odchytu pokračovat,“ konstatovala náměstkyně Župková.

Jak dodala, doufá, že se podaří počet toulavých koček v této lokalitě zredukovat. „K tomu ale musíme přispět všichni a respektovat výzvy. Daná problematika se dotýká i blízkých domů ve Fanderlíkově ulici, kde se rovněž na zahradách pohybují kočičí tuláci. Také jejich obyvatelé se chtějí do odchytu zapojit, za což jim děkuji,“ dodala Marcela Župková spolu s poděkováním všem, kteří se na řešení kočičí problematiky podílejí.