Tady se hodně lidem ulevilo. V průběhu loňského roku se do Dobromilic z Anglie přestěhovala početná romská rodina. Čtyři děti měly navštěvovat základní školu v Brodku u Prostějova, další tři zdejší mateřskou školku. Jenže nic z toho se fakticky nedělo. Navíc si přistěhovalci vůbec nesedli se starousedlíky, a to ani z řad místní romské komunity. Jak se ukázalo, celou záležitost nešlo vyřešit, pouze přesunout. A na to nakonec i došlo.

 

Problematická romská rodina se do Dobromilic přistěhovala loni v dubnu z Anglie. Hned od počátku docházelo k občasným konfliktům mezi nově příchozími a jejich okolím. Mezi rodiči jejich spolužáků se proslýchalo, že sousedům jejich přičiněním mizí psi a kočky, domácí mazlíčci měli údajně končit „na pekáči“. V tomto případě však nelze vyloučit, že se jednalo o fámu. „S ničím takovým jsem se nikdy nesetkala, a to ani z doslechu,“ reagovala v této souvislosti starostka Dobromilic Hana Žondrová, která žije hned naproti domu, do něhož se cikánská rodina nastěhovala.

Zároveň však připustila, že obec musela v souvislosti s touto rodinou řešit celou spoustu problémů. „Ty se ovšem týkaly v první řadě velmi zanedbané péče o všech osm dětí,“ upřesnila Žondrová. Že tomu tak bylo, nám potvrdili i ve škole, kam mělo sedm z osmi dětí docházet. „Rodina i s jedním miminkem se nastěhovala do Dobromilic na jaře. Dvě nejstarší děti k nám měly od září začít docházet do páté třídy a dvě do první. Další tři děti pak do mateřské školy. Fakticky ovšem vůbec nenastoupily, zanedbanou školní docházku jsme řešili ve spolupráci s OSPODem a následně i Policií ČR,“ potvrdila nám ředitelka ZŠ a MŠ v Brodku u Prostějova Tereza Zajíčková.

Problém byl mimo jiné i v tom, že děti neměly základní hygienické návyky a neuměly ani pořádně česky. „Existovala dobrá vůle jim všemožně pomoci, a to například prostřednictvím potravinových sbírek. Oni tuto pomoc přijímali, nicméně na jejich postoji k výchově a péči o děti to mnoho nezměnilo,“ dodala Tereza Zajíčková.

Vše od počátku nasvědčovalo tomu, že celý problém nelze vyřešit, pouze přesunout. A k tomu v průběhu února došlo. Dle našich informací se celá rodina z Dobromilic přestěhovala nejprve do Rokytnice u Přerova, odsud však brzy putovala dále do Šluknova. Bohužel nelze příliš očekávat, že by se návyky i chování jejích členů v nejsevernějším městě ČR zásadním způsobem změnily.