V minulém vydání Večerník informoval o možnosti zdarma si zastřílet na hamerské vojenské střelnici. Na akci, která se uskuteční v květnu 2024, se mohli hlásit pouze majitelé zbrojních průkazů. Další podmínku ale pořadatelé nezveřejnili. A je dost podstatná!

Pozvání bylo zveřejněno na webech hned několika obcí, mimo jiné i Plumlova. Šlo o příležitost 22. května 2024 si od 13 hodin zdarma zastřílet na hamerské vojenské střelnici, a to jak z osobně držených zbraní, tak ze zbraní, které připraví armáda. Pořadatelé zdůraznili, že akce je určena pouze pro držitele zbrojních průkazů. To ale nebylo všechno.

„Přečetl jsem si to na webu Plumlova, protože se o tamní dění zajímám, kdysi jsem tam měl chatu. Tak jsem se na uvedeném e-mailu přihlásil. A byl odmítnut,“ sdělil Večerníku jeden z neúspěšných zájemců s tím, že nebyl sám. Je členem střeleckého klubu, proto možnost prezentoval i dalším střelcům. Nikdo ale do Hamer nepojede. „Důvodem je fakt, že nemáme ani jeden trvalé bydliště v blízkosti střelnice. Akce je prý primárně určena pouze pro obyvatele dotčených obcí,“ konstatoval muž, který si nepřál být jmenován. Zároveň dodal, že pokud chce armáda prezentovat „nezávadnost“ střelnice, jde na to opravdu podivně. „Už to, že je to ve všední den ve 13 hodin, je docela překážka – lidi jsou buď v práci, nebo se do ní chystají. Za druhé, kolik lidí z dědin, kromě myslivců, má zbrojní průkaz. Takže to chápu jako taktický manévr – měli jste možnost se o situaci přesvědčit osobně, ale nepřišli jste. My jsme pro to udělali dost,“ dodal.