Prostějovští konšelé schválili nedávno dva výrazné zásahy do veřejné zeleně přímo v centru města. Na Pernštýnském náměstí nechali zlikvidovat staré nevzhledné keře a o kousek dál u kina Metro nařídili obnovu květinového záhonu. To vše by mělo zkrášlit hojně navštěvovaná místa v samém středu Prostějova. Radní na tyto dvě akce vyčlenili desítky tisíc korun z městského rozpočtu.

 

Magistrát města Prostějova provedl nedávno prostřednictvím správce zeleně společnosti FCC Prostějov likvidaci dvou nevzhledných keřových záhonů za lavičkami na Pernštýnském náměstí. Následně v termínu do konce dubna 2024 bude zabezpečena jejich obnova. „Na stranu za lavičky bude vysazen ptačí zob, který je stálozelený, a do plochy východním směrem tavolník japonský, který vytváří hustý kompaktní keř a krásně kvete. Oba keře jsou dobře tvarovatelné. Po výsadbě budou nové keřové záhony zamulčovány. Od nové výsadby keřů v této části Pernštýnského náměstí si slibujeme zásadní zlepšení stavu veřejné zeleně v samém centru města,“ uvedl primátor Prostějova František Jura.

A co víc, odbor správy a údržby majetku města se do konce měsíce května letošního roku chystá provést obnovu květinového záhonu u kina Metro 70. „Stávající zeleň ve vyvýšeném záhonu vlevo od vstupu do kina byla již nevyhovující, těžko udržovatelná a tak se se souhlasem památkářů mohou občané města Prostějova těšit na novou a svěží trvalkovou výsadbu, která stávající zeleň v tomto záhonu nahradí,“ sdělil primátor Jura. Na vzdálenější zadní část záhonu bude vysazen stálozelený keř zimolez lesklý, před kterým bude linie vyšších okrasných travin ozdobnic čínských. Dále zde budou vysazeny trvalky ve složení šanty, šalvěje, čistce, astry, japonské sasanky, kakosty, veroniky, pivoňky, svíčkovce, spolu s okrasnými cibulovinami – aflatunské česneky, tulipány, narcisy, které budou do záhonu dosazeny do konce listopadu,“ popisuje mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

V současné době mají pracovníci společnosti FCC už zlikvidovanou původní výsadbu a proběhlo odtěžení stávající zeminy. Plocha je tak již připravena na svou obnovu a již brzy bude potěchou oka a zpříjemněním prostředí v těsné blízkosti oblíbeného prostějovského kina a jeho kavárny.