Léta byla zdrojem všeobecné kritiky, léta hyzdila centrum města, léta neplnila svůj účel. Řeč je o zděné budově městské tržnice v Uprkově ulici, které konečně odzvonilo. Demoliční firma objekt oplotila a začala s odstraňováním skleněných a železných prvků. Trhovci a milovníci farmářských výpěstků se ale bát nemusí, trhy se budou konat i po čas demolice.

 

Městská tržnice byla postavena v devadesátých letech minulého století na místě zbouraných domů židovské čtvrti. Dlouhá léta je předmětem sporů v důsledku stavu i umístění. Uvažovalo se o jejím přestěhování, mimo jiné do Plumlovské nebo Wolkerovy ulice, ve hře byla rekonstrukce i demolice. Ta nyní dostala zelenou. „Demolována bude tržnice, stát zůstane sociální zařízení a trafostanice. Prodejní místa pro stánky prodejců zůstanou zachována, stavební práce budou v době konání trhů zastaveny,“ informoval náměstek primátora Jiří Rozehnal s tím, že stoly pro trhovce projdou opravami a budou natřeny a sjednoceny.  

Pro budoucí místo tržnice magistrát ve spolupráci s památkáři zpracovává alternativy. „Jako jedna z možných se jeví varianta jejího umístění do parčíku před Zlatou bránou, kde ‚stojí‘ socha Jiřího Wolkera. V minulosti tam již byla, nebo prostor u KaSCentra,“ doplnil Rozehnal. O konečném umístění tržnice radní rozhodnou po vyhodnocení provozně-technických a finančních podmínek. 

Projektová dokumentace na demolici stávající budovy tržnice přišla městskou kasu na 400 tisíc korun, za vlastní demolici zaplatí čtyři miliony.