Tady už to skoro nemohlo být těsnější. Uplynulou sobotu 23. března se v Němčicích konalo místní referendum k otázce umožnění skládkování odpadu na pozemcích města, konkrétně na tzv. staré skládce odpadů. K hlasovací urně přišlo celkem 541 občanů, což bylo o pouhých šest lidí méně, než bylo potřebných 35 procent všech oprávněných osob. Kvůli tomu je referendum neplatné. Výsledky dopadly velmi těsně pro pokračování skládkování, navzdory tomu se tato varianta aktuálně jeví spíše jako méně pravděpodobná.

 

Hlasovat v referendu mohli lidé z Němčic od sobotního rána prakticky po celý den. Komise začala hlasy sčítat po 20:00 hodině. Ještě před vypuknutím referenda vedení města vyzývalo občany, aby se k celé ožehavé a hojně diskutované záležitosti jakkoliv aktivně vyjádřili.

To se u řady z nich podařilo, nebylo jich však dost. Do hlasování se totiž zapojilo přesně 34,61 procenta občanů starších 18 let. „Z toho důvodu je místní referendum neplatné, protože nebyla splněna podmínka 35procentní účasti,“ konstatoval starosta města Martin Ernst.

Přesto nás zajímalo, jak hlasování podstatné části dospělých občanů zhruba dvoutisícového města dopadlo. Umožnila by tedy většina lidí skládkování odpadu na pozemcích města, na tzv. staré skládce odpadů? „Možnost ANO zaškrtlo 271 občanů, možnost NE 263, neplatných bylo 7 hlasů,“ shrnul Martin Ernst. 

Daná záležitost tak skončila faktickým patem. „Svoláme nyní pracovní zastupitelstvo, které seznámím s výsledky referenda. Za sebe to v tuto chvíli vidím asi tak, že skládkování u nás v roce 2025 skončí. Ale uvidíme, jaký bude postoj zbylých 14 zastupitelů,“ uzavřel Martin Ernst.    

V souvislosti s možností prodloužení skládkování v Němčicích nad Hanou až do roku 2029 se v posledních týdnech vedla vášnivá debata, která často nebyla prostá emotivních výlevů. Město pak zorganizovalo několik setkání, na nichž se snažilo celou situaci lidem vysvětlit. Na jedné straně totiž stálo zhruba 100 milionů korun do obecní kasy, které by mohly napomoci dalšímu rozvoji města, na té druhé prodloužení nepříliš populárního skládkování odpadu na okraji města ve směru na Prostějov. Právě proti němu se před třemi roky u podstatné části místních zvedla značná vlna nevole. Jejich nátlaku pak tehdejší vedení města ustoupilo a rozhodlo se od již schváleného záměru upustit.  

 

 

 

 

 

 

R