Jak Večerník v únoru letošního roku informoval, zahájil v tu dobu Krajský soud v Brně hlavní líčení se čtyřiatřicetiletým Adamem Zelinkou z Prostějova.

Ten dne 20. dubna 2023 vyloupil poštu v Bedihošti. Přestože si z poštovního úřadu odnesl jen pár tisíc korun, úřednice za přepážkou má z jeho činu dodnes psychické trauma. Dosud bezúhonný muž, a kdysi i dokonce i vyhlášený hrdina, ženu totiž před svým útěkem svázal. Brněnský soud minulé úterý po druhém jednání poslal Adama Zelinku za mříže. Na šest let! 

 

Adam Zelinka zachránil v roce 2014 život ženě v Otrokovicích, když našel její bezvládné tělo ležet na chodníku. Zavolal záchranku a předtím ještě ženě vytáhl zapadlý jazyk. To byl ale jeho poslední dobrý čin. O devět let později propadl hazardu, dostal se do milionového dluhu a v dubnu loňského roku vyloupil bedihošťskou poštu. Sice beze zbraně, ale poštovní úřednici vyhrožoval zabitím a nakonec ji před svým útěkem svázal. Z pošty si odnesl jen pár tisíc korun, kterými uhradil svůj dluh za bydlení. „Obžalovaný se odsuzuje k trestu šesti let odnětí svobody, který vykoná ve věznici s ostrahou,“ uvedla minulé úterý mluvčí brněnského krajského soudu Klára Belkovová.

Zelinka se k loupeži doznal. „Čin jsem spáchal beze zbraně, mým úmyslem nebylo jakkoliv ublížit. K mému zkratovému jednání vedly finanční problémy, které jsem si způsobil sám,“ nastínil motiv svého činu Adam Zelinka. „Upřímně se omlouvám za své chování, největší omluvu bych chtěl vyjádřit poškozené, které jsem způsobil psychické problémy. Opravdu je mi moc líto, co jsem způsobil, mrzí mě to,“ řekl už dříve Zelinka. Pětapadesátiletá pošťačka se procesu neúčastnila a lupiči jen na dálku vzkázala: „Ať se smažíš v pekle!“