Ve středu 20. března se v zasedací místnosti ve dvoře prostějovské radnice uskutečnilo veřejné projednání návrhu využití areálu bývalých jezdeckých kasáren. Jak Večerník v nedávné minulosti již opakovaně informoval, v roce 2023 město Prostějov a Česká komora architektů zorganizovaly urbanisticko-krajinářskou soutěž. V této jednofázové otevřené projektové soutěži s názvem Revitalizace lokality bývalých jezdeckých kasáren nakonec dle mínění odborné poroty zvítězila studie skupiny architektek pod vedením Romany Michalkové.

 

Město Prostějov dlouhodobě připravuje revitalizaci plochy po bývalých jezdeckých kasárnách, kde byly v roce 2016 odstraněny budovy kromě objektu jízdárny. Ta je v současné době využívána jako sklad magistrátu.

Aktuálním rámcovým zadáním je urbanisticko-krajinářské řešení lokality se založením nového centrálního parku obklopeného bytovou výstavbou. „V březnu 2020 byl zpracován Zastavovací plán s regulativy v Jezdecké ulici v Prostějově. Autorem této zastavovací studie je společnost Knesl a Kynčl z Brna,“ zabrousil do nedávné historie Jiří Rozehnal, náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově. Odbor rozvoje a investic prostějovského magistrátu pak následně v roce 2021 připravil pro občany krátký on-line dotazník, který byl k dispozici pro vyplnění do 30. dubna 2021. Anketa se zaměřovala na stávající problémy a přání ohledně budoucnosti tohoto areálu. „Dotazovaní byli převážně v produktivním věku, celkový počet respondentů byl 1 090. Ohledně budoucnosti z dotazníku vyplynulo, že si obyvatelé na místě bývalých kasáren v Jezdecké ulici přejí různorodý park, kde si své místo najdou všechny věkové skupiny. Nejčastějším názorem na využití areálu bylo vytvoření klidové zóny pro odpočinek (68 procent). Zároveň by velká část uvítala prostor pro aktivní trávení času (45 procent) a třetina dotazovaných by uvítala místo pro setkávání s možností kulturního a umělecké využití (32 procent),“ uvedl náměstek primátora Jiří Rozehnal.

V roce 2023 tedy město Prostějov a Česká komora architektů zorganizovaly urbanisticko-krajinářskou soutěž. V této jednofázové otevřené projektové soutěži s názvem Revitalizace lokality bývalých jezdeckých kasáren nakonec dle mínění odborné poroty zvítězila studie skupiny architektek pod vedením Romany Michalkové. „Vítězný návrh Romany Michalkové byl autorkou a jejím týmem dopracován do projektové dokumentace pro společné územní rozhodnutí a stavební povolení a dokumentace pro provádění stavby. V září 2023 byla uzavřena smlouva o dílo, která se týká pořízení průzkumů, dopracování návrhu, projektové dokumentace pro územní a stavební povolení, inženýrskou činnost a prováděcí dokumentaci. Náklady na zpracování této kompletní dokumentace byly ve výši 2 524 271 korun,“ spočítal Jiří Rozehnal. 

V prosinci 2023 byly odevzdány průzkumy celé lokality v Jezdecké ulici, konkrétně hydrogeologický, dendrologický, dále vozovky v Jezdecké ulici, kde byly provedeny sondy do hloubky až 1,5 metru, a dále výškopis a polohopis území. „No a v letošním roce byla v březnu dokončena studie Revitalizace lokality bývalých jezdeckých kasáren. V rozpočtu města na rok 2024 jsou vyčleněny finanční prostředky na zpracování projektové dokumentace, která bude řešit návrh nového parku a také rekonstrukci části ulice Jezdecké, komunikaci v části oblouku a chodníky přiléhající k budoucímu parku,“ uvedl náměstek Rozehnal.

A právě dopracovaná vítězná studie byla minulou středu představena veřejnosti, možnost přijít na veřejné projednání měl každý občan Prostějova. „Přišlo patnáct občanů a dva prostějovští zastupitelé,“ pronesl náměstek primátora Jiří Rozehnal, kterého se Večerník zeptal, jak on osobně je spokojen s průběhem veřejné debaty. „Z diskuse vyplynulo, že téměř všichni zúčastnění bydlí v lokalitě v blízkosti Jezdecké ulice. Dotazy se týkaly jak vlastního koncepčního projektu, tak konkrétní skladby stromů či rostlin. Diskuse proběhla naprosto věcně. Vyhlašování architektonických či urbanistických soutěží se nám osvědčilo již v minulosti a máme tak možnost získat z nabídek na trhu to nejlepší. Navíc návrhy jsou posuzovány nezávislou komisí složenou z externích odborníků na danou problematiku. Park je součásti řešení celého parteru, nejprve musí být vybudovány v souladu se zaevidovanou studií bytové domy a dopravní infrastruktura a následně park, který bude předurčen k využití občanům z celého města k aktivnímu i pasivnímu odpočinku. Počítáme do budoucna mimo jiné s využitím budovy bývalé jízdárny a s rozšířením botanické zahrady,“ sdělil exkluzivně Večerníku Jiří Rozehnal, náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově.