Tak konečně. Už loni se po letech čekání začalo hodně nahlas hovořit o tom, že poměrně frekventovaná silnice ve směru z Kostelce na Hané do Lešan se bude opravovat. Nyní na to tedy dojde. S úplnou uzavírkou se zde počítá již od středy 17. dubna, trvat by měla až do 31. července. Ještě předtím se během dvou dnů dokončí oprava silnice ze středu obce ve směru do Ohrozimi.

 

Kdo tudy někdy projížděl, ten to zná až moc dobře. Na poměrně vytížené silnici z Kostelce na Hané do Lešan jsou zcela propadlé krajnice, takže si během jízdy po ní připadáte jako na klopené cyklistické dráze, kde to s vámi navíc ještě pořádně drncá. A hned, jak vjedete do vesnice, čekají na vás obří výtluky. Toto všechno by se mohlo od středy 17. dubna začít měnit k lepšímu. „Projekt na rekonstrukci silnice je již dlouho připravený a získal i stavební povolení. Jsme rádi, že už se konečně začne s jeho realizací,“ radovala se již před časem lešanská starostka Vladislava Bábková.

Vše se neobejde bez dopravních komplikací, obzvláště když po silnici projíždí spoje četných autobusových linek jedoucích jak ve směru do Konice, tak Horního Štěpánova. Jejich jízdní řády doznají četných změn. Objízdná trasa dosud stanovena nebyla, dá se očekávat, že povede z Kostelce na Hané přes Hluchov a Bělecký Mlýn po nedávno zrekonstruované silnici ve Zdětíně. Rozsáhlé stavební práce by měly skončit až v polovině letošních letních prázdnin.

Krátce před jejich započetím se však stavbaři ještě od pondělí 15. dubna pustí do úseku ve směru z centra Lešan do Ohrozimi. Vzhledem k tomu, že se tu práce rozběhly již loni v říjnu a zbývá již pouze vyasfaltovat vrchní část vozovky, zabere jim to pouhé dva dny. V obci s tímto projektem spojili také úpravy vedlejších chodníků a obrubníků. S podivem ovšem je, že rekonstrukce se nakonec týkala pouze vozovky v obci. Zbytek silnice propojující Lešany s Ohrozimí potřebnou rekonstrukci stále pouze vyhlíží.