Bylo to těsné, ale i tak to znamenalo velké zklamání. Jako první PROSTĚJOVSKÝ Večerník informoval o neplatnosti referenda k otázce umožnění skládkování odpadu na pozemcích města v Němčicích nad Hanou. Důvodem bylo, že volit nepřišlo ani potřebných 35 procent všech oprávněných osob. Zpráva se následně objevila i v celostátních médiích, přičemž u čtenářů vyvolala poměrně zajímavou diskusi na téma tzv. „přímé demokracie“.

 

K hlasovací urně dorazilo v sobotu 23. března v Němčicích nad Hanou celkem 541 občanů, což bylo přesně o šest lidí méně, než bylo třeba. Těsná většina z nich, konkrétně 271 občanů by další prodloužení skládkování až do roku 2029 umožnila, možnost NE, a tedy konec skládkování v příštím roce, zvolilo 263 z nich. Sedm hlasů bylo z nejrůznějších důvodů neplatných.

Přestože téma prodloužení skládkování v Němčicích nad Hanou provázely bouřlivé a často i zbytečně emotivní diskuse, konečný počet hlasujících byl pro organizátory referenda velkým zklamáním. 

Dorazilo méně lidí, než podepsalo petici

Paradoxní přitom na celé záležitosti je fakt, že petici pro jeho uspořádání již před lety podepsalo celkem 565 občanů dvoutisícového města, k volebním urnám jich ovšem nakonec dorazilo o 24 méně. „Napřed řvou u piva, že chtějí referendum, pak ale nedojdou. Zastupitelé rozhodnou dle sebe a pak ti, co řvali, budou na ně nadávat, jak rozhodli. Jako u nás na vesnici,“ shrnul celkem trefně celou situaci v diskusi na serveru novinky.cz Petr Novák.

Podobné názory projevili i další z diskutujících. „Že někdo nejde k celostátním volbám, dokážu ještě nějak i pochopit, ale nejít hlasovat v referendu, které se týká bezprostředně obce, kde žiju a mé peněženky, to už je vážně diagnóza. My si tu demokracii opravdu nezasloužíme,“ přidal se Jiří Pospíšil.

Dle dalších by tedy finální rozhodnutí mělo být zcela v rukou zastupitelů. „Občané možnost dostali a nevyužili ji. To je to zásadní a v Česku svým způsobem nezvyklé. Třikrát bravo zastupitelstvu Němčic, a tak trochu dlouhý nos na jejich obyvatele. Dostali jste jedinečnou šanci a nevyužili jste jí: vaše chyba,“ konstatoval Karel Kocek. 

Jak rozhodnou zastupitelé?

O tom, jak se bude celá situace nadále vyvíjet, by se mělo rozhodnout na pracovní schůzce zastupitelstva Němčic nad Hanou. Jak se nám podařilo zjistit, sejít by se mělo ve středu 3. dubna od 17:30 hodin v kanceláři starosty. Ten se bezprostředně po vyhlášení výsledků vyjádřil v tom smyslu, že pokračování skládkování až do roku 2029 vnímá spíše jako méně pravděpodobné, ačkoliv tím městská kasa přijde o zhruba 100 milionů korun a pravděpodobně se místním zvýší i poplatek za nakládání s odpadem. Na druhé misce vah bylo to, že skládka na okraji Němčic ve směru na Prostějov byla po mnoho let celé řadě lidí trnem v oku, zakopávat do země se tu dle nich měly mimo jiné i tuny nebezpečného odpadu.