Na území města Prostějova v současnosti působí devět registrovaných dětských skupin s celkovou kapacitou 112 dětí. Zřizovatelem jedné z nich, a to Dětské skupiny Jesle Prostějov, je i statutární město Prostějov. Aktuálně připravuje její rozšíření v podobě vybudování dalších 24 míst. Stavební práce mají být zahájeny již v letošním roce.

 

Dětské skupiny jsou jednou ze služeb péče o děti předškolního věku, poskytují pravidelnou péči o děti od 6 měsíců věku do zahájení povinné školní docházky. Umožňují docházku v rozsahu nejméně 6 hodin během provozního dne. Péče je poskytována mimo domácnost dítěte a je zaměřena na výchovu, rozvoj schopností, kulturních, hygienických a sociálních návyků dítěte.

Zřízení, registrace u Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a následný provoz se řídí zákonem. „Novela zákona z roku 2021 přinesla některé zásadní změny, zejména v souvislosti se zavedením příspěvku na provoz dětské skupiny ze státního rozpočtu a standardů kvality. Těchto změn využilo i město Prostějov a od 1. ledna 2022 transformovalo jesle na dětskou skupinu,“ vysvětlila náměstkyně primátora Marcela Župková, která má uvedenou oblast na starost.

Služba má vícezdrojové financování, jelikož dotace ze státního rozpočtu nepokryje 100 procent nákladů na provoz. Dalším příjmem jsou úhrady od rodičů, kdy je zákonem stanovena jejich maximální výše. Například od 1. ledna 2024 činí maximální měsíční výše příspěvku od rodičů 5 045,68 koruny, a to beze stravy, případně příspěvky od zřizovatele, tedy dary a podobně. V Prostějově hradí rodiče za využití služeb dětské skupiny a MŠ nemalé částky. „V jeslích je to 120 korun na jeden provozní den a dítě, což je například při 30 pracovních dnech 3 600 korun na měsíc, a to beze stravy. Platí se i po dobu nepřítomnosti dítěte v jeslích. V soukromé dětské skupině je to zhruba 4 594 korun za měsíc beze stravy a v mateřské škole 650 korun za měsíc beze stravy,“ vypočítala náměstkyně Marcela Župková.

Děti ve věku od 2 let mohou být v souladu se školským zákonem přijímány do mateřských škol, ale dítě mladší 3 let nemá na přijetí do MŠ právní nárok. „Někteří rodiče dítě krátkodobě umístí do jeslí a následně ho i před dosažením tří let přesouvají do MŠ. Případně dítě ve věku dvou až tří let rovnou přihlašují do MŠ. Výhodou může být i skutečnost, že ve druhém případě tam dítě zůstává až do povinné školní docházky,“ vysvětlila Marcela Župková. K uvedenému jednání mohou být podle ní rodiče motivováni i z finančních důvodů, protože zajištění celodenní péče v MŠ je levnější.

I přesto bude město jesle rozšiřovat. „Aktuálně je připravován projekt na rozšíření kapacity jeslí, bylo schváleno zadání administrace veřejné zakázky na stavební práce. Cílem projektu je vybudování dalších 24 míst. Stavební práce mají být zahájeny již v letošním roce, termín pro zápis dětské skupiny je nezbytné provést do 30. června 2025,“ sdělil pro Večerník náměstek primátora Jiří Rozehnal. Předpokládané náklady činí podle jeho slov 33,3 milionu korun včetně DPH, přičemž z Národního plánu obnovy byla získána dotace ve výši 11,4 milionu korun.

 

15 jesle2