„Vítěz je jen poražený, který to zkusil ještě jednou.“ Uvedené motto je součástí osmi pravidel k zbohatnutí, které si na svůj facebookový profil vyvěsil Luděk Ševčík (21). Nezaměstnaný mladík snící o luxusních sporťácích si cestu nejen k bohatství, ale i k normálnímu životu řádně zkomplikoval. Pod vlivem pervitinu kradl po celém městě a bude mít co dělat, aby vůbec zvládl splatit své dluhy. Při cestě na šikmou plochu jej „doprovodil“ o poznání zkušenější Ondřej Smékal (34). Nenapravitelný recidivista a otec dvou dětí opravdu kradl, kde mohl. I proto už loni v září skončil ve vězení. Pobyt tam mu očividně prospívá, přestože se mu kvůli řadě krádeží protáhne. Uplynulý čtvrtek 4. dubna si oba zlodějíčci vyslechli další z rozsudků.

 

Ondřej Smékal s řadou exekucí na krku zvládl vychodit základku, na druhou stranu za sebou už má osm odsouzení. S Barborou H. by měli vychovávat jejich dvě děti. Oba však bohužel mnohem raději fetovali, a tak jejich potomci skončili v péči Smékalových rodičů. On sám už loni na podzim předstoupil před prostějovský soud, kde byl obžalovaný z opakovaných krádeží ve sklepních kójích v panelovém domě, kde bydlel. Od soudu nakonec odcházel s osmiměsíčním trestem, který si už od 12. září odpykává ve vězení. Ale to rozhodně nebylo vše. 

Kradli ve dvou

Společně s Luďkem Ševčíkem byl Ondřej Smékal obžalován z celkem 32 krádeží, během nichž nakradl věci za zhruba 322 tisíc. Kromě toho během vloupání napáchal škodu za více jak 52 tisíc korun. V případě jeho kolegy pak byla celková škoda zhruba čtvrtinová. 

Ondřej Smékal kradl mimo jiné tak, že kladivem rozbil sklo auta zaparkovaného v Jezdecké ulici v Prostějově, podobným způsobem se vloupal do Fiatu v Hrubčicích. Jeho doménou však byly krádeže nářadí a dále pak kol, elektrokol či koloběžek. „Koupila jsem si elektrokoloběžku za 13 tisíc korun, chtěla ji využívat pro rozvážkovou službu Wolt. Teď už si bohužel žádné peníze nepřivydělám,“ svěřila se jedna z poškozených.

Ondřej Smékal se při své cestě za „bohatstvím“ neváhal vloupat ani do zahradního domku v Centru sociálních služeb v Lidické ulici, odkud vzal nářadí určené pro úpravu tamního krásného parku.

Ke všemu se přiznali

Oba poškození se ke všemu, co jim bylo kladeno za vinu, bez vytáček přiznali. Rovněž si sypali popel na hlavy a slibovali, že už se ničeho podobného nikdy v životě nedopustí. Věřit se však aktuálně dalo snad jen Smékalovi, a to hlavně proto, že je ve vězení. To mu vzhledem k jeho dlouholeté závislosti na drogách skutečně prospívá. U nezaměstnaného Luďka Ševčíka, který bydlí u rodičů, bylo velkou otázkou, jak dlouho mu jeho předsevzetí vydrží. Mladík, jenž byl relativně nedávno odsouzen za ublížení na zdraví, sice prohlašoval, že „kdyby nefetoval, tak by nekradl a fetovat už rozhodně nehodlá“. Jenže jeho slova byla hodně na vodě. Mimo jiné se dušoval, že si hledá práci, reálně se však ukázalo, že ani není veden na Úřadu práce ČR, a dokonce si už řadu týdnů nebyl schopný vyřídit ani občanku!  

Je trest příliš mírný?

Přesto Ševčík od soudu odcházel se souhrnným tříletým trestem, který mu byl na pět let podmíněně odložen. Soud se tak rozhodl udělit mu naprosto poslední šanci, a to hlavně na základě jeho úplného doznání. Ondřej Smékal pak dostal 30 měsíců nepodmíněně. Zatímco v případě Luďka Ševčíka je trest již pravomocný, u Smékala si státní zástupkyně ponechala lhůtu pro možnost odvolání. Důvodem je hlavně fakt, že nenapravitelnému recidivistovi původně navrhovala čtyřletý trest. Nyní zvažuje, že kvůli výši trestu podá odvolání.