A co teď? Tuto zásadní otázku si museli uplynulou středu 3. dubna položit zastupitelé Němčic nad Hanou při svém pracovním setkání. Referendum, které mělo rozhodnout o případném prodloužení skládkování na pozemcích města, bylo kvůli nízké účasti neplatné.

Vlastní hlasování pak dopadlo faktickým patem. Rozhodnutí je tak nyní čistě v rukou zastupitelů. Výsledkem jejich středeční schůzky jsou tedy další technické a finanční požadavky na soukromou firmu, která by skládku na okraji města případně dále provozovala. 

Skládkování na okraji Němčic nad Hanou by za současné situace mělo příští rok skončit. Objevila se však možnost, že by si společnost Recovera, jež s odpady v Němčicích hospodaří, pronajala sousední pozemky po bývalé městské skládce. Tím by se životnost nepříliš populární skládky na okraji města prodloužila až do konce roku 2029. Městské kase by to za tu dobu přineslo zhruba 100 milionů korun.

Prodloužit tedy, nebo ne? Na tuto otázku mělo odpovědět vypsané referendum. Jenže k hlasovací urně si našlo cestu pouze 541 občanů, což bylo o šest lidí méně, než bylo potřebných 35 procent všech oprávněných osob. Kvůli tomu se referendum považuje za neplatné. Samo hlasování pak skončilo patem. Pro pokračování skládkování se vyslovilo 271 občanů, proti bylo 263, sedm hlasů zůstalo neplatných.

Jak už Večerník informoval, uplynulou středu 3. dubna se zastupitelé sešli, aby řešili, co dál. „Při jednání jsme se shodli na tom, že do původní nabídky společnosti Recovera zapracujeme naše vlastní požadavky na zabezpečení skládky, její následnou úpravu a také finance, které by případné prodloužení skládkování městu přineslo. Pokud firma tyto podmínky přijme, pak o možném prodloužení naší spolupráce dáme hlasovat,“ přiblížil výsledek setkání zastupitelů starosta Němčic nad Hanou Martin Ernst.