Takové manévry areál „staré“ nemocnice v Lidické ulici za svoji historii asi nepamatuje. V sobotu 6. dubna odpoledne zde policisté včetně zásahové jednotky pátrali po osmnáctiletém mladíkovi, který chvíli předtím s nožem v ruce vyhrožoval vychovatelce. Vystrašená žena před ním utekla a zamkla se v kanceláři. Mladík následně utekl a policisté po něm intenzivně pátrali po celém areálu i v jeho okolí. Jak vše dopadlo?

Ozbrojený a rozrušený! Přesně takový měl být podle informací osmnáctiletý mladík, který utekl z dětského domova v Lidické ulici. Skrývat se mohl přímo v blízkém parku. Z tohoto důvodu museli klienti i personál Centra sociálních služeb (CSS) v Lidické ulici vyklidit celý prostor a přesunout se do uzamknutých budov. Jak se však ukázalo, mládenec již byl v té době pryč.

 

O případu jsme se dozvěděli díky přímým svědkům celé události. Té předcházela hádka dvou chovanců dětského domova. „Po slovní rozepři vzal 18letý obyvatel dětského domova v Prostějově nůž s výhružkou újmy na zdraví, kterou směřoval vůči vychovatelce. Poškozená se před podezřelým i s druhým chovancem uzamkla v kanceláři, kde setrvala až do příjezdu policistů,“ popsala po našem dotazu policejní tisková mluvčí Miluše Zajícová.

Mladík mezitím z místa odešel, následně byl celý areál vyklizen a obsazen policisty. „Klienti i personál byli převedeni do budov a zamknuti. Vše probíhalo v relativním poklidu, bez paniky a jak se ukázalo, bylo to pouze z preventivních důvodů,“ potvrdila ředitelka CSS Helena Vránová.

K žádnému přímému napadení nakonec nedošlo. Po necelé hodině pátrání byl mladík, který v té době byl již bez nože, policejní hlídkou zajištěn na polní cestě u Určické ulici. „Po provedení úkonů byl propuštěn a předán zdravotnímu personálu, který jej převezl do psychiatrické léčebny v Kroměříži,“ dodala Miluše Zajícová.

Po konzultaci se státním zástupcem byl případ kvalifikován jako přestupek proti občanskému soužití. „Mladík žádnou jinou osobu nožem neohrožoval, ani nikoho nezranil,“ vysvětlila důvody této klasifikace Miluše Zajícová.

Stávající ředitelka CSS nic podobného za dobu svého působení nepamatuje. „Byla to mimořádná událost. Jinak u nás občas přespávají bezdomovci, případně dochází k drobným krádežím. To však ve spolupráci s městskou policií pravidelně řešíme,“ uzavřela Helena Vránová.