Jedná se o největší korupční skandál týkající se silnic, jaký ČR poznala. A bezprostředně zasáhl i obce v našem regionu. Pokud ve vaší vesnici v posledních letech opravovala silnici stavební společnost Porr, pak je velice pravděpodobné, že rekonstrukce neproběhla tak, jak měla. Týkalo se to i Slatinek, které 30 let čekaly na opravu silnice. V ní průzkumy objevily vysoké koncentrace rakovinotvorného dehtu. Tento materiál měli stavbaři dle projektu odborně zlikvidovat, stavbyvedoucí z Porru jej však přikázal na stavbě nechat, čímž významně ušetřil. Získané miliony si pak celá mafiánská chobotnice o minimálně 13 chapadlech čítající zaměstnance firmy, úředníky a politiky nakonec rozdělila.

Kauza silničních zakázek v Olomouckém kraji loni stála křeslo krajského náměstka pro dopravu a významného člena ODS Michala Záchu. O co přesně v ní šlo? Tak právě na to se zaměřil pořad Reportéři ČT, který byl na obrazovkách k vidění uplynulé pondělí 8. dubna. Novináři v něm i díky těsné spolupráci s policií rozkryli ukázkový mafiánský příběh po hanáckém způsobu. Policisté popsali celkem deset případů, které zločinecká skupina zmanipulovala, nebo se o to pokusila. Na Prostějovsku se to týkalo silnice spojující Domamyslice se Seloutkami a také plánované rekonstrukce cesty mezi Kostelcem na Hané, Lešany a Zdětínem. Nejpodrobněji zde však byl popsán příběh silnice ve Slatinkách.

Jak vše probíhalo?

Dle policie obvinění kontrolovali celý proces zadávání zakázek na opravy silnic, dostávali tak informace o podaných nabídkách. Spřízněné firmy nabízely nejnižší ceny, kterým nemohli ostatní konkurovat. Podvodní vítězové však ve skutečnosti opravovali silnice v rozporu se schváleným projektem. Ušetřené peníze si pak členové skupiny mezi sebou rozdělili. Mohlo se tak dít proto, že ve skupině byli jak politici, tak úředníci, kteří o zakázkách či technickém dozoru rozhodovali, ale i lidé ze stavebních firem. Všemu šéfovali stavbyvedoucí Tomáš Tomanec a jeho nadřízený Roman Láčik z olomoucké pobočky stavební firmy Porr. Peníze z ní vyváděli pro soukromé potřeby a na úplatky. Ty často dosahovaly výše statisíců korun, byly však i ve formě posezení ve sklípku či zahraničních pobytů na horách či exotických dovolených s plným servisem.

Rakovinotvorný odpad nechali u silnice

Naprosto ukázkový byl příklad Slatinek, kde se celá skupina měla obohatit o zhruba 2,5 milionu korun. Jak to udělala? Stavební společnost Porr získala zakázku na opravu silnice nacházející se při jediném výjezdu z obce ve směru na Slatinice a Olomouc. „Třicet let jsme tu chtěli vybudovat chodník, stálo to spoustu času a úsilí. Přitom jsme byli rádi, že se zároveň opraví i silnice. Projekt na obě investice jsme si museli zaplatit sami. Ve finále nás tahle skvadra navázaná na hejtmanství podvedla a okradla,“ shrnula pro Večerník starostka Slatinek Monika Prokopová, pro kterou závěry policejního vyšetřování představovaly obrovský šok.

V původní silnici ve Slatinkách se totiž našly vysoké koncentrace rakovinotvorného dehtu. Tento materiál měli stavbaři dle připraveného projektu odborně zlikvidovat. To je ale velmi drahé. Právě na tom ve Slatinkách ušetřili. Dotyčný materiál místo na skládce nechali na stavbě. Policie nahrála, jak o tom přímo mluvil stavbyvedoucí Tomanec, který se přiznal, že na tom „chce prostě vydělat ještě více peněz“. Nejenže firma neodvezla odpad, ale také ošidila stavbu silnice, která nebyla provedena tak důkladně, jak měla.

Do pořádku už to asi nikdo nedá

Nás zajímalo, co bude dál. „V září bychom se měli přesně dozvědět, jak vysokou škodu nám tato organizovaná skupina způsobila. Co se týče materiálu obsahujícího dehet, ten zřejmě skončil pod novou gabionovouzdí. Tam asi už zůstane, její zbourání, vyzvednutí odpadu a jeho následná likvidace, to vše by přišlo možná na dvojnásobek až trojnásobek toho, co stála celá stavba,“ přiblížila Monika Prokopová, která se snažila vše vidět realisticky. „Nechci to zlehčovat, ale sedmdesát let jsme po té dehtové silnici chodili a jezdili, nyní je pod zemí, kde asi už zůstane. Hlavní problém vidím v tom, že firma si účtovala něco, co neprovedla. A nebyly to malé částky,“ zdůraznila starostka Slatinek. Není přitom bez zajímavosti, že když přijíždíte ve směru od Slatinic do této obce, tak podstatný úsek staré silnice stále zůstává neopravený.