„Nezůstal mi ani lístek na vlak, který jsem už měla koupený,“ svěřila se osmdesátiletá paní, která prostějovskou nemocnici navštívila kvůli problémům s nohama. Při návratu domů ji před nádražím dle obžaloby o peněženku okradla Valerie Rafaelová (43). Než si paní stihla zablokovat svou platební kartu, vybral jí někdo z účtu 15 tisíc korun. Notorická zlodějka zvolila strategii, nad kterou nejen staré paní zůstával rozum stát. Přestože ji společně s jejím zlodějským kumpánem zachytily kamery, rozhodla se zatloukat. Hlavní líčení se i kvůli tomu protáhlo. 

 

Valerie Rafaelová je matkou jedné dospívající dcery, kdo je jejím otcem, prý netuší. Jisté je, že osmkrát trestaná zlodějka soustavně krade již skoro dvacet let. Její první odsouzení se datuje do roku 2005. Když je zrovna na svobodě, bydlí u maminky ve Slezské ulici v Prostějově. Z vězení byla naposledy propuštěna v březnu 2021. Netrvalo to ani tři roky a už se tam opět vrátila. Do výkonu trestu nastoupila loni 25. října, odsouzena byla za krádeže, do nichž se pouštěla ve spolupráci se svým zlodějským kumpánem Richardem Stojkou. Právě tuto dvojici zachytily loni v červnu kamery na vlakovém nádraží. Sama Rafaelová se na snímcích z kamery ovšem nepoznala. Naštěstí tak učinil jeden z policistů. „Bezpečně ji poznávám. Mohu to říct na sto procent. Stejně tak Richarda Stojku, nikdo jiný to být nemůže,“ vyjádřil se po zhlédnutí fotek u soudu zkušený kriminalista. 

První návštěva Prostějova

Poškozená byla v Prostějově poprvé v životě. Kvůli zlodějům tak na naše město rozhodně nemá nejlepší vzpomínky. „Pocházím ze Šumperka, objednala jsem se na vyšetření s nohou v prostějovské nemocnici, protože u nás je čekací doba zhruba tři roky. Před nádražím jsem ucítila, jak mi někdo sahá do kabelky. Nevím, kdo to byl, ale hned se mi ozvala svědkyně, která říkala, že paní viděla. Zjistila jsem, že mi chybí peněženka, bohužel jsem u ní měla také notýsek, kde byl napsaný PIN. Hned jsem volala sestře, která dělá v České spořitelně, aby mi kartu zablokovala. Bohužel mi z ní někdo mezitím vybral 15 tisíc korun,“ popsala stará paní, která tušila, že se vrácení peněz nemusí dožít, a tak se doptávala na možnost převést svůj nárok na své dědice. Zároveň nevěřícně kroutila hlavou nad postojem obžalované, u níž nechápala, proč se navzdory důkazům k činu nepřiznala. „Abych se dostala domů, musela jsem si na zpáteční jízdenku půjčit u paní v pokladně. Pak jsem do Prostějova přijela ještě dvakrát, abych jí peníze vrátila, poprvé jsem ji totiž v práci nezastihla,“ popsala své peripetie žena, kterou trápí pohybové obtíže.

Přestože hlavní líčení trvalo prakticky celé dopoledne, rozsudek nepadl. Svědkyně, která krádež viděla, se k soudu bohužel nedostavila. Hlavní líčení tak bylo odročeno.