Byl odsouzen za to, že zpronevěřil 16 milionů korun, které získal prostřednictvím bankovního úvěru. Ještě před nástupem do vězení však slíbil, že se „o rodinu postará“. Jan Pavlica se domluvil s manželkou, která si na svoji firmu půjčila dalšího 1,5 milionu korun. Získané peníze však k podnikání nesloužily, obžalovaná je poslala na konta svých rodičů a sestry. Za to byla uplynulé úterý 23. dubna odsouzena k dvouleté podmínce. Zásadní pro ni ovšem je, že půjčku ve výši 1,4 milionu korun bude muset s největší pravděpodobností vrátit.

 

Když jste zvyklí žít skromně, dá se i dnes vyjít relativně s málem. Jakmile si však zvyknete na vyšší standard, je pro spoustu lidí extrémně náročné se uskromnit. Pro někoho je to dokonce natolik nepřekonatelný problém, že raději začne podvádět, než by snížil své nároky. Do takové situace se dostala také rodina Jana Pavlici. Bývalému podnikateli se podařil vskutku „husarský“ kousek, když získal od banky úvěr ve výši 16 milionů korun. Dostal jej navzdory tomu, že dlouhodobě ve svém „podnikání“ balancoval na hraně zákona. Peníze však nesplatil a do smrti již zřejmě nesplatí. Za to byl odsouzen na šest let nepodmíněně. Do vězení nastoupil v únoru 2021.

Na podnikání nevyužila nic

Jeho manželkou v té době byla Kateřina Bajerová pocházející z Plumlova. Před nástupem Pavlici do vězení oba manželé společně vyrazili do České spořitelny, kde Bajerová na rozjezd podnikání své firmy Designed by Kate získala úvěr ve výši 1,5 milionu korun. Při sjednávání úvěru uvedla o firmě nepravdivé informace, které stvrdila svým podpisem.

Jak se ukázalo, jejím hlavním problémem nakonec bylo to, že peníze prakticky okamžitě využila zcela v rozporu s uzavřenou smlouvou. Místo toho, aby je použila na rozjezd podnikání, poslala milion své sestře a 450 tisíc rodičům. Za to ji prostějovský soud odsoudil ke dvěma letům vězení, které na 30 měsíců podmíněně odložil. Stejnou dobu pak nesmí vykonávat funkci jednatelky společnosti.

Peníze posílala zcela vědomě

Rozsudku předcházelo podrobné dokazování, obžalovaná si totiž žádnou vinu po celou dobu nepřipouštěla a vše sváděla na svého manžela, který jí „měl zničit život“. Přitom se stavěla do role téměř nesvéprávného člověka, který byl minimálně ve finančních záležitostech zcela ve vleku svého životního partnera.

Soudní senát však dospěl v závěru, že minimálně v něčem si obžalovaná musela být více než dobře vědoma toho, co činí. „Soud nenašel dostatek důkazů pro to, aby mohl obžalovanou odsoudit za to, že se při uzavírání úvěrové smlouvy zásadním způsobem podílela na předkládání nepravdivých údajů o firmě, jejíž byla jednatelkou. Nelze totiž zcela vyloučit to, že to byla iniciativa jejího manžela Jana Pavlici, který vystupoval v roli „ředitele“ firmy,“ uvedl na úvod předseda senátu Petr Vrtěl, který proto část původní obžaloby v rozsudku „vypustil“. „Na druhou stranu bylo prokázáno, že obžalovaná zcela vědomě takto získané peníze použila k jinému účelu, než ji zavazovala sjednaná smlouva, když je poslala na konta svých rodinných příslušníků. Ostatně nikdo kromě ní tak ani učinit nemohl. Právě ona disponovala příslušnou bankovní identitou a přístupem k účtu,“ shrnul rozsudek předseda senátu Petr Vrtěl, podle něhož z výpovědi zaměstnankyně banky jasně vyplynulo, že obžalovanou o podmínkách smlouvy jasně informovala.

O vrácení peněz již rozhodl jiný soud

Co se týče výše trestu, soud přihlédl mimo jiné k tomu, že obžalovaná nebyla dosud trestaná a něco málo z úvěru již splatila. „Kromě toho se dostala do těžké životní situace, na čemž se významně podílel její manžel,“ odůvodnil Petr Vrtěl výši trestu při spodní hranici trestní sazby. Výrazně horší než uvedený rozsudek tak pro obžalovanou bude fakt, že zřejmě bude muset 1,4 milionu korun bance vrátit. O tom již zatím nepravomocně rozhodl civilní soud. Kromě podpisu úvěrové smlouvy Bajerová totiž svůj dluh potvrdila i na směnce, o níž následně zkoušela tvrdit, že ji nepodepsala. Vše musel přezkoumat soudní znalec písma, který potvrdil, že podpis je pravý.

Ani rozsudek prostějovského trestního senátu není dosud pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůty pro možnost odvolání.