Radní odsouhlasili rozpočtové opatření ve výši 49 tisíc korun na zpracování studie modernizace vzduchotechniky, klimatizace a vytápění haly Sportcentra. Nové zařízení by mělo výrazně snížit náklady na elektrickou energii. Podle náměstka prostějovského primátora Jiřího Rozehnala až o tři čtvrtiny! Studie pro tuto významnou městskou investici by měla být hotova do šesti týdnů. 

 

„Současný systém teplovzdušného vytápění v hale Sportcentra – DDM v Olympijské ulici je zastaralý a neekonomický. Při výměně větracího vzduchu 60 000 metrů krychlových za hodinu je celková spotřeba tepla 670 kW. Modernizace proto spočívá v komplexním řešení vytápění, větrání i klimatizaci jako jeden funkční celek. Dojde tím ke snížení spotřeby tepla pro vytápění a větrání ze zhruba 670 kW na asi 140 kW,“ vysvětlil náměstek primátora Jiří Rozehnal.

Nový systém by měl mít moderní parametry. „Vzduchotechnický systém by byl zajišťován větracími jednotkami s vysokou účinností rekuperace tepla a chladičem zajišťujícím přívod větracího vzduchu do prostoru hlediště i do prostoru hrací plochy. Chlazení je navrženo v návaznosti na zdroj vytápění ve dvou variantách, a to jako přímé chlazení a pak vodní chlazení.

Vytápění je navrhováno nové komplexní pro vytápění celé haly. Prostor stávající strojovny bude využit pro instalaci větracích rekuperačních jednotek a stávající páteřní trasy vzduchotechnického potrubí se využijí pro novou vzduchotechniku. Jako zdroj tepla a chladu je možné zvolit dvě varianty řešení uvedené v bodě chlazení. Buď standardní systém s vnitřními a venkovními kondenzačními jednotkami, nebo nový systém tepelných čerpadel,“ popsal do detailu náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal.