Před několika týdny byla stará odpudivá konstrukce městské tržnice u Špalíčku definitivně srovnána se zemí. Než se prostějovští konšelé rozhodnou, kde na území města bude stát tržnice nová, mají zatím snahu stávající prostor přizpůsobit jak potřebám trhovců, tak i návštěvníkům oblíbených trhů. Město se pustí do rekonstrukce sociálního zařízení v „domečku“, který jako jediný odolal demolici. Zároveň radnice investuje do nákupu nových stolů pro trhovce. Na obě plánované investice je vyčleněn bezmála milion korun.

Konšelé nejdříve schválili rozpočtové opatření ve výši 750 tisíc korun na opravu sociálního zařízení v prostoru městského tržiště. „Předmětem akce je kompletní oprava interiérů sociálního zařízení na tržnici. Provedení nových vnitřních rozvodů kanalizace, vody a elektroinstalace, nové obklady a dlažby, osazení nových zařizovacích předmětů a vnitřních dveřních křídel. Dále opravy a výmalby vnitřních omítek, včetně nátěrů ocelových zárubní a vnějších plechových dveří,“ vyjmenoval náměstek primátora Jiří Rozehnal s tím, že nejvýhodnější cenovou nabídku předložila firma R&G ZESTA s cenou 544 322 korun včetně DPH. Součástí bude i rezerva na další práce v hodnotě zhruba 200 tisíc korun. „Důvodem je skutečnost, že se zde doposud neprováděly žádné stavebně technické průzkumy a sondy. Při těchto opravách tak může dojít k dalším nepředvídatelným výdajům,“ dodal Rozehnal.

 

V současnosti po demoličních pracích na nevzhledné konstrukci staré tržnice funguje prostějovské tržiště v provizorním stavu. Přesto chce vedení města vytvořit pro trhovce i nakupující alespoň trošku důstojnější prostředí. Radní proto na svém pátečním jednání schválili také rozpočtové opatření ve výši 230 tisíc korun na pořízení nových stolů pro trhovce, kteří prodávají své výpěstky na městském tržišti. „Půjde celkem o 80 stolů, které nahradí stávající prodejní stoly. Ty již nejsou v dobrém technickém stavu. V rozpočtu na letošní rok však nebyly finance pro tento účel vyčleněny, proto jsme na radě schválili potřebné rozpočtové opatření. Pevně věřím, že budou trhovci nejen s novými stoly, ale i okolním prostředím spokojeni,“ vysvětlila první náměstkyně primátora Milada Sokolová.