Podařilo se! Od uplynulé středy je již zcela průjezdný severní obchvat města Prostějova, zprovozněn totiž byl i dosud uzavřený most přes Kosteleckou ulici. Největší dopravní investici posledních tří dekád se podařilo dokončit s pětiměsíčním předstihem a vybudování zhruba tři kilometry dlouhého vnějšího městského okruhu přišlo na více než 400 000 000 korun.V budoucnu by na komunikaci měla navázat spojka vedoucí ve směru na Mostkovice. 

 

Se stavbou nanejvýš potřebného severního obchvatu, který by měl alespoň částečně ulevit nejen přetížené Olomoucké ulici, se po letech odkladů začalo v srpnu 2019. Dle původních plánů měla být tříkilometrová silnice dokončena až na jaře příštího roku. Nicméně už začátkem letošního v září byla zprovozněna její větší část včetně rondelu ve směru do Kostelce na Hané. Pokračující práce se již zaměřily pouze na most přes Kosteleckou ulici. A i ty již byly dokončeny. Po kolaudaci přišlo na řadu slavnostní otevření obchvatu, jehož se ve středu 24. listopadu zúčastnili zástupci Olomouckého kraje, města Prostějova i stavební firmy.

„Část nákladů pokryly dotace, významnou částku investoval také Olomoucký kraj a to zhruba sedmdesát miliónů korun. Výsledkem je nová komunikace, která dopravě v Prostějově značně pomůže,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Zácha. „Myslím, že se práce povedla. Nyní nás čeká navazující část obchvatu ve směru na Mostkovice a vybudování nového rondelu na silnici ve směru na Ohrozim,“ poznamenal při této příležitosti prostějovský primátor František Jura. Magistrát se od roku 2016 podílel na náročných výkupech pozemků pro severní obchvat, při nichž bylo třeba jednat se zhruba 110 vlastníky.

Historicky jedna z největších dopravních staveb v regionu významně uleví komunikaci v tomto městě. Doposud vedla veškerá doprava od Kostelce na Hané k dálnici D46 do Brna nebo Olomouce přes centrum Prostějova, nový úsek tranzit odkloní. Silnice teď tvoří vnější městský okruh, který zajistí propojení rychlostní komunikace R46 se silnicemi ve směru na Kostelec na Hané. Součástí stavby je i přemostění stávající cyklostezky z Prostějova do Smržic. 

Vybudování severního obchvatu města bylo rozděleno do osmi etap, v budoucnu by se na něj mohlo napojit čtvrté rameno. Plánovaný tzv. severozápadní kvadrant by měl urychlit dopravu mezi výpadovkami na Kostelec na Hané a Blansko. Součástí investice má být mimo jiné i cyklostezka či vybudování lávky pro cyklisty, která by zabránila nebezpečnému křížení s rušnou silnicí. Vše je ovšem v úplném zárodku, město si v této souvislosti zatím nechalo zpracovat tzv. studii proveditelnosti. Zatím tedy není zcela jasné, kdy na stavbu dojde.