Otázku zeleně ve městě intenzivně řeší i neuvolněná náměstkyně prostějovského primátora pro oblast kultury a ochrany životního prostředí. Večerník dlouhodobou aktivistku společenského dění oslovil s pohledem na celou záležitost. „Zeleně ve městě není obrazně řečeno nikdy dost. A to neříkám jen jako náměstkyně, která má v Prostějově na starost životní prostředí, ale i jako dlouholetá předsedkyně Okrašlovacího spolku, do jehož činnosti ozeleňování města vždy patřilo,“ míní Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov).

„Jako město se snažíme vyhledávat stále nová místa pro sázení stromů. Osobně velmi fandím novince, které se říká komunitní sázení a která spočívá v tom, že stromy sází ve vybraných lokalitách přímo občané města. Letos jsme s ním začali v Čechůvkách a v následujícím roce bychom s komunitním sázením rádi a v ještě větší míře zamířili i do jižního prstence města. Řada ve městě vysazovaných stromů a keřů je financována z Fondu zeleně, o jehož uvolňování rozhoduje nejdříve komise životního prostředí a následně rada města,“ vyzdvihla jeden z nejnovějších projektů Sokolová.

Kritikům pak vzkázala: „Ačkoli občas slyšíme názory, že je ve městě málo zeleně, je stále obtížnější hledat místa, která by šla ještě osázet. Magistrát proto aktivně buduje celé nové parky, ale ve spolupráci s komisí životního prostředí hledáme i jiné možnosti ozeleňování a ´zpřírodňování´ města. Zmínila bych například výsevy květnatých luk či výsadbu cibulovin na řadě míst Prostějova.

Prostor pro ozeleňování se otvírá také při stavbě nových budov. Zde bych uvedla třeba aktuálně připravovaný parkovací dům na Újezdě, kde výrazně prosazuji zelenou střechu. V době, kdy už těžko hledáme nová místa pro výsadbu, jsou totiž zelené střechy velmi vhodnou příležitostí.

Často ve facebookových debatách vyzývám Prostějovanky a Prostějovany, aby neváhali navrhovat jakákoli místa k výsadbě stromů a keřů. My je určitě na radnici rádi prověříme, přestože víme, že takové plochy v městském majetku už fakticky nejsou. Opakuji proto tuto výzvu i prostřednictvím Večerníku, protože si přeji, aby zeleň v Prostějově byla stále početnější!“