Přestože koncem loňského ledna byly podmínky pro lyžování v Kladkách ideální, vleky stály. I proto byste tu lyžaře hledali marně, svah byl zaplněn pouze dětmi a dospělými na sáňkách či bobech. Hluboké vrásky na čele sokolským provozovatelům lyžařského areálu dělaly zejména velké finanční ztráty. S ročním odstupem Večerník zajímalo, jak se s celou záležitostí vypořádali.

 

Loňský leden nabídl v lyžařském areálu v Kladkách sněhové podmínky skutečně ideální. Vládní nařízení kvůli epidemii koronaviru však všem lyžařům i provozovatelům vystavila ráznou stopku. „Během celého ledna jsme stále zasněžovali a doufali, že budeme moci vleky rozjet. Nikdo nám totiž neřekl, že to nebude možné,“ popsal tehdy truchlivou realitu předseda TJ Sokol Kladky Jiří Křeček, kterému dělaly starosti zejména velké finanční ztráty.

Provozovatelé areálu totiž museli řešit zaplacení objednané lednové elektřiny ve výši zhruba 170 tisíc korun. Jedinou možností byly slíbené vládní kompenzace, které se však neobešly bez papírování a jejich výsledek byl v té době nejistý. Nakonec však peníze ze státního rozpočtu dorazily. „Kompenzace jsme dostali, vláda nás úplně na holičkách nenechala. Zaplatili jsme z nich elektřinu i malou část úvěru. Pokud by vleky loni mohly normálně jet, vydělali bychom ale určitě víc,“ prozradil Večerníku Jiří Křeček.

Aktuální zpravodajství z letošní zimy v Kladkách vám přinášíme pravidelně v rámci regionálního zpravodajství.