Už tak hustou a kvalitní síť sociálních služeb v Prostějově rozšířily v poslední době činnosti hned tří organizací, které do našeho města přinesly dosud nepokryté služby. Náměstkyně primátora pro sociální oblast v Prostějově Alena Rašková pro Večerník jednotlivé inovace představila, přičemž se tohoto tématu dotkla mnohem obšírněji. Podle ní je síť sociálních služeb ve městě skutečně široká a kvalitní, k úplné dokonalosti ovšem toho ještě hodně chybí. Jednou z takových negativních věcí je skutečnost, že se jen velice málo sociálních organizací dokáže beze zbytku postarat o bezdomovce.

Pojďme ale popořádku, už tak hustou síť sociálních služeb rozšířily během letošního roku další tři nové služby. Tou první je organizace PEČUJ DOMA, která zajišťuje kurzy pro pečující osoby nejen prezenčně, ale i on-line. „Co hlavně oceňuji já osobně, je poradenská služba, která funguje každý den včetně sobot a nedělí vždy od 9.00 do 20.00 hodin na telefonní lince 800 915 915. Na lince je možné získat okamžitou radu, pomoc při vyhledání konkrétní služby, pomoc při řešení dané situace, info o možnosti finanční podpory a orientace v sociálních a zdravotních službách pro daného klienta. Tato pomoc se vztahuje i na nemocné s duševními poruchami, například demencí či Alzheimerovou chorobou. Průměrný věk se sice zvyšuje, ale bohužel se zvýšením věku dochází i ke zhoršení zdravotního stavu. A péče o dlouhodobě nemocného doma vždy ovlivní celou rodinu, zvláště pokud jde o onemocnění duševní či již zmiňovanou Alzheimerovu chorobu. Naše domovy zvláštního určení kapacitně nestačí, nemocní zůstávají doma v péči rodiny a tady vidím význam této nové služby – poradí se vzniklou situací a může i pomoct při hledání řešení,“ říká Alena Rašková (ČSSD), náměstkyně primátora pro sociální oblast v Prostějově. 

Druhou novou sociální službou je INTERVENČNÍ CENTRUM. „Jde o pomoc a podporu osobám ohroženým domácím násilím a dále osobám ohroženým pronásledováním v souvislosti s domácím násilím. Organizace poskytuje psychologickou pomoc, sociální a právní poradenství. Centrum je možno navštívit osobně na Bezručově nám. 9 - Poradna pro rodinu nebo zavolat či si domluvit schůzku na telefonu 775 864 991,“ přiblížila Rašková s tím, že v pořadí třetí nový subjekt se sociálním zaměřením provozuje společnost ZET-MY. „Ta umožňuje odpočinek osobě, která pečuje o dospělého či dítě od šesti let s kombinovaným či mentálním postižením doma nebo tam, kde zrovna klient bude pobývat. Umožní tím pečující osobě odpočinek nebo čas k vyřízení osobních záležitostí. Cena je stanovena na 130 korun za hodinu skutečně spotřebovaného času,“ informuje náměstkyně prostějovského primátora, která všechny uvedené novinky v sociální oblasti považuje za velmi potřebné. „Usnadní mnoha rodinám jejich život. Doposud si každá musela pomoct sama, za přispění třeba širšího okruhu příbuzných nebo kamarádů, ale to hlavní množství starostí a práce zůstalo vždy na nejbližších. Vždy to tak bylo, a bude to tak i nadále. Všechny jmenované služby pouze pomohou, mohou umožnit odpočinek, ale jak už jsem řekla, to hlavní zůstává stále na nejbližší rodině,“ konstatuje Alena Rašková s tím, že síť sociálních služeb se v Prostějově vytvářela několik dlouhých let. „U nás existuje komunitní plánování sociálních služeb. V počátku, někdy kolem roku 2008, byl proveden výzkum věkové a sociální  struktury obyvatelstva, výzkum potřebnosti různých služeb v sociální oblasti, vytvoření pracovních skupin poskytovatel versus uživatel a politik podle jednotlivých typů potřebností. Hlavně u služeb pro děti, mládež, rodinu, zdravotně postižené, seniory, sociálně vyloučené a národnostní menšiny. Tak bylo zjištěno, co máme zajištěno a co hlavně u nás ještě chybí. A podle toho se upravovala náplň činnosti v jednotlivých organizacích. Všichni poskytovatelé se znají a spolupracují spolu,“ zdůrazňuje náměstkyně prostějovského primátora. 

Na internetových stránkách města elektronicky a na odboru sociálních věcí v tištěné podobě  je k dispozici katalog poskytovatelů sociálních služeb, který v rámci komunitního plánování vznikl. „A zde si každý tu svoji potřebnou službu může najít. Musím ale současně říci, že sice co do rozmanitosti máme snad všechny služby pokryté, ale co do potřebnosti množství tomu tak bohužel není. Často se setkávám s požadavkem na pečovatelskou službu, kterou ale kapacitně už není možné zajistit, podobně jsou na tom i asistenční služby. Tady se těžko plánuje, někdy je potřeba menší, jindy se ale potřeba výrazně krátkodobě zvýší, a pak počet pracovníků nestačí. Hledáme dobrovolníky, kteří by si chodili popovídat s klienty domovů pro seniory,“ zmínila Alena Rašková, která vzápětí pojmenovala ještě jeden nedostatek v sociálních službách. „Co nemáme vyřešeno a určitě chybí, je umísťování nemocných bezdomovců. Nikdo je nechce, nemají čím za poskytnuté služby zaplatit, mnohdy nemají ani sebemenší příjem. Nutnou nezbytnou pomoc poskytne vždy nemocnice, nějaký čas mohou být v léčebně dlouhodobě nemocných. Ale co pak? To je problém, který není vyřešen téměř nikde,“ konstatuje Rašková.

Na závěr potvrdila, že město Prostějov ročně dotuje sociální oblast miliony korun. „Práce v sociální oblasti není ale o penězích, ta je o lidskosti, soucitu a vcítění se do problémů, je o porozumění, pochopení a hlavně ochotě pomoct. Všem, kteří v této oblasti působí na jakémkoli postu, patří naše úcta a poděkování. Ne všichni bychom jejich práci dokázali dělat,“ vzkázala náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov.

 

41 dotace graf