Výborná zpráva přichází z Centra sociálních služeb v Brněnské ulici v Prostějově. V tomto největším sociálním zařízení ve městě už neevidují ani jeden případ pozitivně testovaného uživatele, ani člena personálu. Stoprocentní uzdravení „kazí“ pouze jediný uživatel s covid-19, který je hospitalizován v prostějovské nemocnici. Také v Centru sociálních služeb proběhly v pátek poslední celoplošné testy a v sobotu tam dorazily rovněž první návštěvy.

„K dnešnímu dni jsme čistí, co se nákazy covid-19 týče. Pouze jeden uživatel je stále v nemocnici. Tato skutečnost mě nesmírně těší, obzvláště poté, co jsme si na podzim tady s koronavirem užili,“ řekla v neděli odpoledne Večerníku Helena Vránová, ředitelka Centra sociálních služeb v Prostějově. Páteční testy proběhly rovněž úspěšně. „Ano, poslední celoplošné testování proběhlo v pátek 4. prosince u všech uživatelů s negativním výsledkem. Personál se bude ještě nadále testovat. A ani u nikoho ze zaměstnanců nebyl nalezen pozitivní výsledek testu,“ konstatovala Helena Vránová, která rovněž připomněla, že v sobotu byl v centru po delší odmlce opět návštěvní den. 
„Od soboty jsou u nás návštěvy povoleny, ale za určitých podmínek. Je nutné si návštěvu předem dohodnout s personálem. Každý, kdo na návštěvu přijde, se musí prokázat buď tím, že covid-19 prodělal, a to v době kratší než 90 dnů, nebo si s sebou přinese potvrzení o negativním výsledku antigenního testu POC či PCR. My v zařízení prozatím návštěvy netestujeme. Podmínky, za kterých je návštěva umožněna, jsou zveřejněny na našich webových stránkách,“ uvedla ředitelka centra. Podle ní se u uživatelů nepoměrně zvedla nálada s prvními návštěvami. „Myslím si, že umožnění návštěv bylo již nezbytné. Pro duševní zdraví a psychickou pohodu našich uživatelů téměř nutností. Pokud budou všichni ukáznění a budou dodržovat nastavená protiepidemická pravidla, věřím, že to i během nastávajících svátků ustojíme. Byla bych ráda, abychom si svátky užili všichni v poklidu a ve zdraví. A aby se i za těchto ztížených podmínek mohli naši uživatelé setkat hlavně během Vánoc se svými blízkými. Uděláme pro to vše, co bude v našich silách,“ slibuje Helena Vránová.