Návštěvníci prožijí den uprostřed historických obrazů renesančních šermířů, urozených dam, alchymistů či trubadúrů. Na Pernštýnském náměstí bude na všechny čekat řemeslný jarmark, pravý golem a oživlé postavy zakladatelů zámku rodu Perštejnů. A to vše, a ještě víc shlédnete tuto sobotu od 13.00 do 19.00 hodin.

Letošní rok je ve znamení rodu Pernštejnů. Je tomu totiž 500 let, co nechali právě Pernštejnové vybudovat v Prostějově zámek. „Program jsme pojali obdobně jako v roce, kdy jsme si připomínali 630. výročí povýšení Prostějova na město. Tehdy nám to bohužel poněkud překazila epidemie koronaviru, ale i tak se většinu akcí podařilo realizovat. Věřím, že letošní oslavy výročí zámku nic nezhatí a skutečně si je užijeme,“ uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Zájemci navštíví řemeslný jarmark, mincovní dílnu a děti si zahrají hry s historickou tematikou. Každou půlhodinu se mají všichni na co těšit. V jednu hodinu odpoledne se uskuteční malý průvod a hned o půl druhé proběhne slavnostní ceremonie za účasti pána z Pernštejna a symbolické započetí výstavby zámku. Následovat budou kejklíři, komedianti, žongléři a potulní herci, kteří budou bavit jak malé, tak velké. K poslechnutí bude jistě zajímavé i povídání z městské katovny o půl šesté. Celou akci ukončí bujaré písně renesančních dvorů a krčem.

„Letošních 500 let prostějovského zámku je podle mě skvělou příležitostí, jak si připomenout bohatou historii našeho města. Těším se, že se znovu potkáme s občany v prostějovských ulicích. Nedávno jsme si připomínali 630. výročí povýšení Prostějova na město, jednotlivé akce jsme ale kvůli covidu museli překládat, případně omezovat. Proto věřím, že si letos vše vynahradíme a toto významné výročí spojené s Pernštejny opravdu oslavíme,“ těší se také primátor statutárního města Prostějova František Jura, kterého se Večerník následně zeptal, jak náročné bylo připravit velice bohatý program plný připomínkových akcí, výstav a podobně. A také, jak náročné bylo tento program sestavit i financovat. „Na programu se významně podílejí zaměstnanci města a prostějovských organizací. To celé oslavy významně zlevňuje. I tak je akce organizačně mimořádně náročná. Proto chci i touto cestou poděkovat každému, kdo se na ní podílí,“ vzkázal první muž Prostějova.

 

KDY: SOBOTA 23. DUBNA, 13.00 – 19.00 HODIN

KDE: PERNŠTÝNSKÉ NÁMĚSTÍ (nádvoří zámku a okolí), PROSTĚJOV

 

 

15 letak pernstejni