Šestnáctiletá prostějovská tenisová naděje Sára Bejlek senzačně uspěla v kvalifikaci o start v hlavní soutěži US Open v New Yorku. Stejný úspěch vylovila v amerických vodách i Linda Fruhvirtová. Obě hráčky spolupracují s prostějovským manažerem Miroslavem Černoškem.

Bejlek nejprve přehrála bývalou světovou desítku Kristinu Mladenovicovou z Francie, Australanku Priscillu Honovou a na závěr i o čtrnáct let starší Britku Heather Watsonovou. V rozhodujícím duelu byla ve třetím setu na hraně porážky, když při podání soupeřky prohrávala 4:5 a 0:30, po skvělé koncovce ale výsledek otočila. „Jela jsem si New York užít, je z toho tohle,“ kroutila nevěřícně hlavou Bejlek. Do hlavní soutěže se dostala také Linda Fruhvirtová, další velký talent českého tenisu.

Prostějovským hráčům se v kvalifikaci nevedlo. Po zdravotních problémech prohrál hned v 1. kole Zdeněk Kolář, když nestačil na Tomáše Macháče. „Nechci to rozebírat, ale nemohl jsem se na kvalifikaci ideálně připravit. Tomáš byl lepší,“ uvedl Kolář. Do finále kvalifikace nepostoupil ani Dalibor Svrčina, vyhrál ale jeden zápas a i to mu zvedlo náladu. „Mám za sebou složité období. Třeba mi to vyhrané utkání pomůže,“ přeje si Svrčina, který se vrací do Evropy na dva turnaje a pak se pravděpodobně přesune do Asie.

 

MUŽI

Winston-Salem – ITF challenger

Dvouhra – 1. kolo: Lehečka – Gojowczyk (Německo) 4:6, 3:6

Granby – ITF challenger

Dvouhra – 1. kolo: Veselý (2) – Mayo (USA) 6:4, 5:7, 4:6.

Praha – ITF challenger:

Dvouhra – 1. kolo: Menšík – Menendez-Maceiras (Španělsko) 6:3, 4:0 skreč. 2. kolo: Menšík – Rosol 6:2, 6:4. Čtvrtfinále: Menšík – Cuevas (Uruguay) 7:5, 6:2. Semifinále: Menšík – Krutych (2-Ukrajina) 5:7, 3:6

New York; US Open - kvalifikace

Dvouhra – 1. kolo: Kolář – Macháč (20) 5:7, 6:4, 1:6, Svrčina – Lokoli (Francie) 1:6, 6:4, 6:2. 2. kolo: Svrčina – Novak (31-Rak.) 3:6, 4:6.