To bude změna! Jednosměrka, která celou řadu let umožňovala všem řidičům volný průjezd od pláže U Vrbiček kolem hotelu Zlechov až k Podhradskému rybníku, se změní v zákaz vjezdu. Někteří z místních tuto inovaci spojují s letošním plánovaným otevřením rozsáhlého policejního rekreačního střediska. Starosta Mostkovic ji však spíše vítá. 

původní zpravodajství

Přestože nové značky by se u přehrady měly objevit nejdříve letos v březnu, o změně se již mezi lidmi hojně diskutuje. „Slyšel jsem, že kolem přehrady má být zakázaný průjezd. Je mi to celkem jedno, moc často jsem tam autem nejezdil. Přesto by mě zajímal důvod takového kroku. Skoro to vypadá, že si to policisté schválili proto, aby jim lidé neprojížděli kolem jejich rekreačního střediska, které roste u pláže U Vrbiček. Pro sebe si totiž jistě schválí výjimky. Bude to stejné jako v případě techniky, která se činí na stavbě střediska a jež má jako jediná výjimku na průjezd po hrázi přehrady,“ upozornil Večerník jeden z místních.

Starosta Mostkovic nám potvrdil, že uvedené informace se v kostce zakládají na pravdě. U přehrady se skutečně objeví nové zákazové značky. Jedna z nich bude umístěna nad přehradou, kudy dosud lidé mohli projíždět, druhá u Podhradského rybníka. „Vše již bylo schváleno, budeme značky muset pořídit na naše vlastní náklady. Alespoň částečný průjezd bude umožněn výhradně návštěvníkům hotelu Zlechov, rybářům, chatařům či dalším lidem s povolenkou. Předpokládám, že mezi ně budou patřit i hosté policejního rekreačního střediska,“ sdělil Jaroslav Peška, který se osobně zúčastnil jednání o umístění značek. „Iniciativa vzešla ze strany policie. Konkrétní důvod, proč k této změně dochází, však během jednání nepadl,“ odpověděl na doplňující dotaz Večerníku starosta, který změnu přivítal. „Po cestě kolem přehrady prochází hodně chodců a projíždí také dost cyklistů. Pokud se tam čas od času objevilo auto, stejně muselo jet prakticky krokem,“ přiblížil Peška, jenž nám také potvrdil fakt, že stavební technika pracující na výstavbě střediska má výjimku pro průjezd po hrázi přehrady. „Je to tak, stejně jako to, že prakticky nikdo jiný tam stále vjet nesmí. Lze si o tom myslet své, na druhou stranu pořád je to asi lepší, než kdyby se naložené náklaďáky motaly po cestách v chatové oblasti,“ uzavřel mostkovický starosta.

Středisko pro rekreaci policistů z celého Olomouckého kraje se v blízkosti pláže U Vrbiček staví od roku 2019. Celkové náklady na výstavbu se pohybují kolem 90 milionů korun, první ubytovaní by v něm měli najít azyl koncem letošního roku.