Obyvatelé České republiky se v pátek 13. a v sobotu 14. ledna mohou potřetí v historii zapojit do přímé volby prezidenta. Volit se bude v tisících místností napříč celou zemí, a to v tradičních časech: v pátek mezi 14.00 a 22.00 hodin a v sobotu mezi 8.00 a 14.00 hodinou. Právě v těchto časech proběhne 1. kolo. To druhé je na programu přesně o týden později.

Volit mohou lidé od 18 let včetně v určených volebních místnostech pro jejich bydliště. Při volbě je nutné být zapsaný v seznamu voličů, které mají k dispozici okrskové volební komise. Rovněž je nutné předložit občanský průkaz k prokázání totožnosti. Volební lístky lidé dostávali do místa bydliště. Sama volba probíhá v místnosti za plentou, kde je nutné vybraný hlasovací lístek vložit do připravené obálky.

Právě nevložení volebního lístku do obálky může být důvodem pro jeho neplatnost. Hlas se rovněž nezapočítá, pokud je v obálce více než jeden hlasovací lístek. Stejně tak je-li třeba přetržený nebo na něm nejsou čitelné údaje. Přeložení – pokud je naopak obsah čitelný – nevadí. Množství neplatných hlasů přitom nebývá malé. Například při poslední prezidentské volbě v roce 2018 v prvním kole bylo 30 tisíc, ve druhém už 90 tisíc neplatných hlasů.

Sčítání hlasů prvního kola následuje hned po zavření volebních místností v sobotu odpoledne. Konečné výsledky by měly být známé nejpozději v neděli vpodvečer, spíše však dříve. Pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole více než 50 procent hlasů, uskuteční se v pátek 27. a v sobotu 28. ledna druhé kolo voleb. Volit se opět bude v pátek od 14.00 do 22.00 hodin a v sobotu mezi osmou a čtrnáctou hodinou. Do druhého kola pokračují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů.

Do prezidentských voleb se může nominovat kandidát s více než padesáti tisíci podpisy, dále uchazeč s podpisy nejméně dvaceti poslanců, případně deseti senátorů. Pravdivost a správnost podpisů před uznáním kandidatury ještě potvrzuje Ministerstvo vnitra ČR.

V letošních prezidentských volbách se o post Prezidenta ČR uchází devět lidí, osm mužů a jedna žena. Jmenovitě jsou to podnikatel a předseda opozičního hnutí ANO 2011 Andrej Babiš, generál Petr Pavel, ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, senátor a bývalý diplomat Pavel Fischer, senátor a lékař Marek Hilšer, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta a podnikatel Karel Diviš. Někteří uchazeči byli Ministerstvem vnitra ČR z voleb vyřazeni, jedná se například o podnikatele Karla Janečka a prezidentku spolku Česká asociace povinných Denisu Rohanovou.