Zápasem proti Německu vstoupí dnes, tj. v pondělí 1. listopadu, česká ženská tenisová reprezentace do boje o vysněnou trofej z premiérového ročníku mistrovství světa – Poháru Billie Jean Kingové. V pražské O2 areně bude o vítězství usilovat družstvo v sestavě Barbora Krejčíková, Markéta Vondroušová, Kateřina Siniaková, Tereza Martincová a Lucie Hradecká. Ve skupině D ještě domácí hráčky narazí na silné Švýcarsko, do semifinále postoupí pouze vítěz.

Nový formát Fed Cupu s názvem Pohár Billie Jean Kingové přináší mnoho změn. Dříve se zápasy odehrávaly ve více městech a zemích. Každá dvojice tenisových týmů tak hrála jinde. Například čtvrtfinále se tak konalo ve čtyřech různých městech. Fed Cup byl navíc prakticky celoroční záležitostí, ale měl své kouzlo. Nyní nastala změna. ěhem necelého týdne porovná své síly hned 12 národních ženských týmů. Nejdříve v rámci tříčlenných skupin, později v semifinále a ve finále. Všechny týmy se střetnou v Praze.

 „Máme velmi těžkou skupinu. Dá se postoupit i v případě jedné porážky, což známe třeba z fotbalu. Chceme ale vykročit určitě vítězným zápasem, protože to nám dá spoustu možností,“ plánuje před úvodním střetnutím dlouholetý úspěšný kapitán národního výběru Petr Pála.

Hlavní hvězdou prvních soupeřek je trojnásobná grandslamová šampionka Angelique Kerberová, aktuální světová dvanáctka. Očekává se, že právě zkušená třiatřicetiletá tenistka bude první protivnicí hlavní hvězdy turnaje Barbory Krejčíkové, která plní jako čtvrtá hráčka singlového žebříčku WTA roli lídryně českého výběru. „Letos je pro mě mnoho věcí úplně poprvé. Jsem nadšená a moc se těším, že povedu tým. Máme s holkami opravdu dobrou chemii. Věřím, že to pro nás bude perfektní týden. Nemůžu se dočkat, až budeme hrát před českým publikem,“ těší se hráčka z extraligové soupisky TK Agrofert. Prostějovskou stopu nese i start Kateřiny Siniakové. Turnaje se nezúčastní zraněné Petra Kvitová a Karolína Muchová, kvůli nabitému turnaji se omluvila také Karolína Plíšková.

Po úvodním střetnutí s Německem se české tenistky utkají ve čtvrtek 4. listopadu se Švýcarskem, jeho hlavní hvězdou je olympijská šampionka Belinda Bencicová. Semifinále, kam postoupí vítězky čtyř skupin, je na programu v pátek 5. listopadu. O den později následuje finále. Všechny zápasy se skládají ze dvou dvouher a jedné čtyřhry a Češky patří mezi favoritky. „Máme v týmu pět skvělých hráček. Vždy se cítím poctěn být kapitánem tak výborného týmu. Určitě patříme k favoritům, což je i výsada. Doufám, že přijde co nejvíc diváků. Fanoušci nám v minulých letech pomohli k výhrám ve Fed Cupu, bylo by krásné si tyto zážitky zopakovat,“ přeje si Pála.

Finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové měla původně hostit už loni Budapešť, kvůli pandemii koronaviru však boje nejlepších světových tenistek o prestižní trofej odložily o rok a maďarská metropole se následně pořadatelství vzdala. Do hry tak vstoupila Praha, konkrétně Český tenisový svaz a manažer Miroslav Černošek. Právě osoba šéfa prostějovského tenisu a společností Česká sportovní i TK PLUs stojí za organizací celého podniku.

Šampionát, jež je pojmenován po bývalé světové jedničce a bojovnici za práva žen Billie Jean Kingové, měl svou premiéru v roce 1963 jako Pohár federace. Současným divákům se však zaryl do paměti jako Fed Cup. České tenistky v novém tisíciletí tomuto podniku jednoznačně dominovaly, když od roku 2011 dokázaly celou soutěž vyhrát hned šestkrát. S osmnácti tituly je nejúspěšnější zemí USA, vítězství z roku 2019 obhajují tenistky Francie.

Pohár BJK 2021 v Praze se odehraje v O2 Areně s kapacitou 12 tisíc míst, v pondělí a úterý se bude hrát také v dvoutisícovém O2 Universu. Cena vstupenek závisí na daném dni a na kategorii –do prvního patra jsou samozřejmě vyšší. Celodenní vstup se vztahuje na všechna utkání a zápasy v daný den, nejlevnější pořídíte za 890 korun. Prodej vstupenek nadále probíhá v síti Ticketportal a Ticketpro.

Program Poháru Billie Jean Kingové 2021

Pohár Billie Jean Kingové začíná v pondělí 1. listopadu, kdy jsou na programu čtyři utkání včetně duelu českých tenistek s Německem. Tříčlenné základní skupiny se dohrávají ve čtvrtek, o den později se hraje semifinále (10.30 a 17.30). Finále je naplánováno na sobotu 6. listopadu od 16.00 hodin. V případě úspěchu by Češky v semifinále narazily na vítězky skupiny B, nejlepší z „áčka“ pak vyzvou první tým je skupiny „C“. Každé utkání sestává ze dvou zápasů dvouhry a jednoho zápasu čtyřhry. Dvouhry se hrají na dva vítězné sety, čtyřhry za stavu 1:1 rozhoduje super tie-break hraný na deset bodů. Rozdíl ale nastane ve finálovém utkání, kdy se i čtyřhry hrají na dva vítězné sety, bez super tie-breaku. Debly mají také jedno další specifikum – absence výhod. Za stavu 40:40 tak rozhodne jediná výměna.

 

Základní skupiny

Pondělí 1.11.   od 10:30         Francie - Kanada        O2 Arena

                        od 10:30         Belgie - Bělorusko     O2 Universum

            od 17:00         Česko - Německo       O2 Arena

                        od 17:00         Španělsko – Slovensko          O2 Universum

Úterý 2.11.      od 10:30         Austrálie - Belgie       O2 Arena

                        od 10:30         Rusko - Kanada          O2 Universum

            od 17:00         USA - Slovensko       O2 Arena

            od 17:00         Německo - Švýcarsko O2 Universum

Středa 3.11.     od 10:30         Francie - Rusko          O2 Arena

                        od 17:00         USA - Španělsko        O2 Arena

Čtvrtek 4.11.   od 10:30         Austrálie - Bělorusko O2 Arena

                        od 17:00         Česko - Švýcarsko     O2 Arena

Semifinále

Pátek 5.11.      od 10:30         Semifinále 1               O2 Arena

                        od 17:00         Semifinále 2               O2 Arena

Finále

Sobota 6.11.    od 16:00         Finále                         O2 Arena

 

Soupiska týmů skupiny D

Česká republika

Barbora Krejčíková, Markéta Vondroušová, Tereza Martincová, Kateřina Siniaková, Lucie Hradecká

Švýcarsko

Belinda Benčičová, Jil Teichmannová, Viktorija Golubicová, Stefanie Voegelová

Německo

Angelique Kerberová, Andrea Petkovičová, Anna-Lena Friedsamová, Jule Niemeierová, Nastasja Schunková

 

43 lišta tenis