Strýček Google, tetička Wiki. To jsou často největší pomocníci náctiletých při vzdělávání. Marná sláva, doba internetová se už před lety rozjela naplno a nabírá navíc na obrátkách. Jenže ani vyhledávače a „chytré“ encyklopedie neumí vše a nepomohou se vším. Nejsou všelékem. Naštěstí.

Přesto by se třeba u Scholarisu a podobných akcí mohlo na první dobrou zdát, že jde o události přežité. Vždyť vše potřebné se může najít na internetu. Existují databáze škol podle krajů i oborů, snadno se dá dohledat kdejaká informace na dálku. Školy už dneska často sází na kvalitní, dobře zpracované internetové stránky, které zaujmou designem, nadto je zde dost informací. Interaktivní prohlídka školy? Taky nic nového.

Burzy škol však nabízí o něco více. Ty tam jsou časy, kdy stačil jeden dva letáčky a hotovo. Dnes ústavy ukazují, že dokážou své studium dobře „prodat“. A tak v Prostějově kromě běžných stánků byla třeba virtuální realita, kosmetický salón i improvizovaná kavárna. Žáci, někteří rozhodnutí, řada z nich ale váhajících, tak měli možnost si obory takříkajíc osahat. Ne si o nich pouze přečíst nebo zhlédnout fotky. Byli přímo vtaženi do programu Burzy škol. A to zatím internet nabídnout nedokáže.

Letos nabídl Scholaris hodně rozmanité obory a nabídky, různé přístupy kantorů, mnoho informací. Právě interaktivní stanoviště a také možnost „potlachat“ s učiteli i studenty dělají z Burzy škol vítaného pomocníka při rozhodování. I v době internetové.