Také budoucností restaurace a kavárny Národního domu se zabývali v úterý 18. dubna zastupitelé a zastupitelky. Už poněkolikáté. Obecně prospěšná společnost se dlouhodobě potýkala s ekonomickými problémy, finančně už koncem minulého roku muselo opět pomoct zastupitelstvo. Nyní se hovořilo o konci stávajícího provozu, který byl notabene přerušen minimálně do konce května, nebo o dotaci bezmála dva miliony korun tomuto subjektu.

Následná debata byla místy bouřlivá. „Jaké jsou vyhlídky? Neradi bychom se dočkali toho, že zde budou nesplacené závazky, které pak zastupitelstvo zamázne,“ dala by se shrnout nejčastější kritika kroku radních. „Jsou to dva miliony korun, které se do toho nasypou a už je nikdy nikdo neuvidí. Je to v podstatě spálený v krbu,“ přidávaly se další hlasy.

Hlavní ale bylo, jaké zastupitelstvo najde řešení restaurace a kavárny ND do budoucnosti. „V souladu se špatnou finanční situací dochází k ukončení činnosti a k likvidaci obecně prospěšné společnosti. Vše pak následně bude fungovat pod jednou společností a jedním ředitelem i s divadlem,“ potvrdila již známý záměr vedení města Milada Sokolová, první náměstkyně prostějovského primátora (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova).

Kroky města hájil i sám primátor František Jura. Snažil se třeba vysvětlit složitost restaurace v Národním domě. „Národní dům není jednoduché zařízení. A divadlo nemůže fungovat bez restauračních prostor. Na určité akce zde stačí tři čtyři lidi, na jiné ale třeba až pětadvacet lidí,“ řekl. „Myslím si, že je důležité udržet v chodu jak divadlo, tak restauraci. Proto hledáme manažera-ekonoma pro vedení Národního domu,“ pověděl dále. Připustil, že očekávání ekonomických výsledků se nenaplnila. A zdůvodnil také dva miliony korun, které měli zastupitelé a zastupitelky odsouhlasit. „Jsou proto, aby byla obecně prospěšná společnost úvěrovatelná,“ vysvětlil.

Aktuální nelichotivou situaci popisoval také ředitel Národního domu. „Od koronaviru mají restaurační zařízení ekonomické problémy, některá skončila úplně. Pak přišly drahé energie a zasahuje do toho také válka na Ukrajině,“ uvedl Martin Křupka (Svoboda a přímá demokracie). Už dříve zmiňoval na zasedáních vysoké provozní náklady, ať už na personál nebo energie. Nastínil také specifika provozu v secesní budově. „Restaurace v Národním domě nikdy nebude podnik jako ostatní. Jde o to, jak vypadá, jakou skupinu lidí oslovuje a taky o koncept podniku,“ vyjádřil se Křupka.

Někteří přítomní se ale vyslovili pro to, aby město zkusilo provoz restaurace nabídnout soukromému podnikateli. „Dolévání peněz donekonečna není řešení,“ připomínají rozumně. Zastupitelé nakonec návrhy rady schválili, a to včetně dvoumilionové dotace.