Pěstitel léčebného konopí Dušan Dvořák z Ospělova si odpykává šestiletý trest odnětí svobody ve Věznici Rapotice. Před časem požádal o milost rezidenta České republiky Petra Pavla, který ale jeho touhu neakceptoval. A to i přesto, že osvobození známého regionálního propagátora konopí podpořila zhruba pětistovka občanů plus řada nevládních organizací, načež dostal i doporučení ministra spravedlnosti! Leč za mřížemi i tak Dvořák zůstává.

 

Ani to však prezidenta Petra Pavla nepřesvědčilo. Své rozhodnutí nekomentoval. „Ministr spravedlnosti žádost o milost zmíněného odsouzeného panu prezidentovi doporučil. Prezident republiky se po pečlivém posouzení všech okolností rozhodl dané žádosti o milost nevyhovět,“ uvedl Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva vnitra.

Dušan Dvořák na své chalupě v Ospělově v minulosti opakovaně pěstoval konopí pro léčebné účely. Senát mu nikdy neprokázal, že by jediný gram marihuany prodal narkomanovi. Nerespektoval ale pěstební postupy a skončil ve vězení. „Nikdy jsem nikomu nezpůsobil újmu nebo škodu a moje jednání navíc od ledna loňského roku není ani přestupkem. Pátý podzim v krimu a furt si ne a ne zvyknout," komentoval své pocity v dopise z věznice v Rapoticích.

Dvořák stále u českých a evropských soudů bojuje za spravedlnost, pomáhá ostatním odsouzeným s jejich případy, píše povídky a sestavuje grafické koláže. Jeho činy podporuje i část veřejnosti, která pro něj pořádá koncerty a organizuje sbírku.

Dodejme, že milost Dvořákovi neudělil ani předchozí prezident Miloš Zeman.